p

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανησυχία για την τροφική αλυσίδα Ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τη Φουκουσίμα, λέει η ΙΑΕΑ

Τόκιο, Ιαπωνία
Ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ανησυχία για την τροφική αλυσίδα, μιας και απειλούνται τα προϊόντα της θάλασσας.



«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε ραδιενέργεια να εκλύεται από το σταθμό... και το ζήτημα είναι από που ακριβώς προέρχεται;» αναρωτήθηκε ο Τζέιμς Λάιονς, ανώτατος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας, οι εργασίες συνεχίστηκαν την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν ξανά τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.

Σε θερμοκρασία βρασμού έφτασε την Τρίτη η ανοιχτή δεξαμενή όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα.

Οι προσπάθειες για ψύξη των αντιδραστήρων παρεμποδίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από τις
ανησυχητικές αναθυμιάσεις που προέρχονταν από τον αντιδραστήρα 3.

Αυτός ο αντιδραστήρας έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά και είναι -από τους έξι- εκείνος που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες των Αρχών.

Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρική ενέργεια έχει εν μέρει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, γεγονός που θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν σταδιακά ορισμένες λειτουργίες, ανάμεσά τους και η τροφοδοσία με νερό της δεξαμενής και του χώρου, όπου βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο.

Παράλληλα, τεχνικοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα γερμανικό φορτηγό εξοπλισμένο με μια πολύ ισχυρή αρθρωτή αντλία για να ρίχνουν νερό πάνω από την κατεστραμμένη οροφή του αντιδραστήρα 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι αντιδραστήρες δεν θα τεθούν ποτέ ξανά σε λειτουργία, αλλά το
καύσιμό τους πρέπει να ψύχεται, προκειμένου να απενεργοποιηθεί.

Ανησυχία για ραδιενέργεια στη θάλασσα

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι φόβοι της ραδιενεργού μόλυνσης, καθώς οι Αρχές δεν μπορούν ακόμα να αποτρέψουν τον κίνδυνο στην κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό μονάδα της Φουκουσίμα, της οποίας τα «απόβλητα» απειλούν πλέον τα προϊόντα της θάλασσας.

Δημόσιοι οργανισμοί επανέλαβαν την Τρίτη ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκε στη βροχή, το νερό της βρύσης, ή σε ορισμένα τρόφιμα γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, δεν είναι απειλητικό για την υγεία.

Το υπουργείο Υγείας έχει, ωστόσο, ζητήσει από τους νομούς Τσίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τους ελέγχους τους για τα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται κατά μήκος της ακτής.

Ποσοστά Ιωδίου 131 και Καισίου 134 ήταν τη Δευτέρα αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τα όρια που έθεσε η κυβέρνηση. Οι μετρήσεις έγιναν στο θαλασσινό νερό κοντά στη Φουκουσίμα, 250 μίλια βόρεια της μητρόπολης του Τόκιο και των 35 εκατομμυρίων νοικοκυριών της.

Το ποσοστό του Καισίου 137 ήταν επίσης 16,5 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Η Υπηρεσία Αλιείας αποκάλυψε από την πλευρά της ότι οι ψαράδες δεν είναι ακόμη σε θέση να ξαναρχίσουν την εργασία τους, έντεκα ημέρες αφότου τα πλοία και τα λιμάνια καταστράφηκαν από το τεράστιο τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ.

Αυτή η διπλή καταστροφή -η χειρότερη δοκιμασία της Ιαπωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 23.000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 9.199 επιβεβαιωμένους θανάτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
source:in.gr