p

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

"Φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό βάζει η Υπατία

Υποχώρηση σάλπισε και στο θέμα των μεταναστών της Υπατίας η κυβέρνηση ανοίγοντας νέο μέτωπο με την αντιπολίτευση.


Με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς στο θέμα των απεργών πείνας της Υπατίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Οι μετανάστες της Υπατίας δέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για χαλαρότερα κριτήρια στις προϋποθέσεις νομιμοποίησής τους, με ταυτόχρονη παράταση στο καθεστώς ανοχής, έπειτα από εξέταση κάθε έξι μήνες των αντικειμενικών περιπτώσεων παραμονής στην Ελλάδα και η περιπέτεια της Υπατίας έληξε με τους απεργούς πείνας να δηλώνουν δικαιωμένοι, την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίηση της για τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών και την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για θέατρο του παραλόγου.

Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στις Βρυξέλλες, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του στην Αθήνα ξεκαθάριζαν το τοπίο στην Υπατία, δημιουργώντας, όμως, κύματα αντιδράσεων στους κόλπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι κύριοι Σαμαράς και Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για μια "πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική απόφαση για την ελληνική πολιτεία". Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ υποστήριξε επίσης πως η κυβέρνηση "υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών και προχωρά δια της πλαγίας όδού στην νομιμοποίησή τους. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες» πρόσθεσε.

Προνομιακό το πεδίο για τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει μηνύσεις κατά των υπουργών που ενεπλάκησαν την υπόθεση.

Μιλώντας στη βουλή ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι, από τη μία η κυβέρνηση εμφανίζεται άτεγκτη απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και από την άλλη, «προσκυνά τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ως κερκόπορτα για τις μετέπειτα εξελίξεις στο μέτωπο των μεταναστών αντιμετώπισε την κυβερνητική απόφαση η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από την εξέλιξη της υπόθεσης, εστιάζοντας στο ότι δε χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Έπειτα από την επίθεση Μιχελάκη και την τοποθέτηση του κ. Καρατζαφέρη, ο Γιάννης Ραγκούσης, πήγε αργά χθες στη βουλή και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε νομιμοποίηση των μεταναστών, εφάρμοσε το νομό και έκλεισε την υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Δεν δώσαμε ούτε μια άδεια παραμονής", είπε χαρακτηριστικά δεν υποκύψαμε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς" και πρόσθεσε ότι οι μετανάστες είναι παράνομοι και πλέον ανήκουν στη δικαιοδοσία της αστυνομίας και όχι του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άννα Νταλάρα, η οποία μιλώντας στον realfm 97.8, επεσήμανε ότι τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν για τους συγκεκριμένους μετανάστες έχουν να κάνουν με προϋποθέσεις που θα αφορούν πρωτίστως την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι "η θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία. Χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών".
real.gr