Εκπρόσωπος από το Ινστιτούτο Στρατηγικών σπουδών και ειδικός σε θέματα διαδικτυακού «πολέμου», Nigel Inkster, υποστηρίζει ότι πολλές χώρες δημιουργούν ομάδες για να καταπολεμήσουν τις διαδικτυακές απειλές, αλλά ποτέ δεν είχαν προβλέψει πώς <…>
θα ήταν πραγματικά μια διαδικτυακή «διαμάχη».
Πολλοί δράστες των επιθέσεων στο διαδίκτυο είναι πολίτες με εγκληματικά, εμπορικά και εθνικιστικά κίνητρα. Μερικοί από αυτούς προέρχονταν και από κρατικούς φορείς αλλά δεν σχετίζονταν πάντα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην δίνουν την απαραίτητη προσοχή σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, καθώς οι απειλές ήταν συνηθισμένες και ποτέ δεν είχαν φανταστεί τι διαστάσεις θα έπαιρναν.
Στην αναφορά επίσης οι ειδικοί ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν πεισθεί για τη σημαντικότητα της διαδικτυακής ασφάλειας και δεν το θεωρούν το σημαντικότερο σημείο της Εθνικής Άμυνας. Όπως αναφέρουν με τον καιρό η διαδικτυακή άμυνα θα ενσωματωθεί στις στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να βασιστούν μόνο στις πρόσφατες «τραβηγμένες» διαστάσεις που πήρε το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας.
Τέλος η αναφορά επεσήμανε την σημαντικότητα την ενίσχυσης των κέντρων διαδικτυακής ασφάλειας στη Σιγκαπούρη και την Ελβετία. Το Ισραήλ έχει αποδείξει ακράδαντα με τον ιό Stuxnet, ότι τα «καταφέρνει» στον διαδικτυακό «πόλεμο».