∆εν είναι από τα βότανα που χρησιµοποιούµε συχνά, και όµως αξίζει µια θέση στην κουζίνα µας, αφού, εκτός του ότι αρωµατίζει πολλά πιάτα, θεωρείται και αποτελεσµατικό αγχολυτικό.
Μοιάζει µε το µαϊντανό –κάποιοι µάλιστα τον αποκαλούν «κινέζικο µαϊντανό»–, ενώ η γεύση του θυµίζει σέλινο. Πρόκειται για ένα βότανο του οποίου όλα τα µέρη είναι χρήσιµα –από τη ρίζα και τα φύλλα µέχρι τους αποξηραµένους καρπούς του.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο κόλιαντρος θεωρείται ότι εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα, καθώς και ότι βοηθάει στην καταπολέµηση του άγχους, της ηµικρανίας, της κόπωσης και της ανορεξίας.
Η εξωτερική του χρήση φαίνεται επίσης ότι µειώνει τους µυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων σε περίπτωση ρευµατισµών και αρθρίτιδας. Τέλος ενδέχεται να είναι διουρητικός, αντιµυκητιασικός, λιποδιαλυτικός, αναζωογονητικός, αντισηπτικός, αποτοξινωτικός και αναλγητικός.
Στην κουζίνα
Τα φύλλα και οι σπόροι του κόλιαντρου είναι ιδιαίτερα αγαπητά ειδικά στην ασιατική και στη µεξικάνικη κουζίνα, αφού χρησιµοποιούνται κατά κόρον σε σαλάτες, σούπες, µαρινάδες, αλλά και σε σπεσιαλιτέ µε ψάρι ή κρέας, καθώς αναδεικνύει ιδανικά τη γεύση τους.
Το άρωµά του, που θυµίζει λεµόνι, συνδυάζεται εξαιρετικά µε κύµινο αλλά και µε σκόρδο και τζίντζερ, ενώ ταιριάζει πολύ σε φαγητά όπως οι αγκινάρες και τα µανιτάρια. Φροντίστε µόνο να τον προσθέτετε στο τέλος του µαγειρέµατος για να µην χάνει το άρωµα και τις βιταµίνες του. Τέλος έχετε υπόψη ότι ο κόλιαντρος χρησιµεύει και στην παρασκευή ψωµιού αλλά και διάφορων λικέρ, ούζου και µπίρας, καθώς και στην παρασκευή αρωµάτων και καλλυντικών.
Αφέψηµα κόλιαντρου
Καταπραΰνετε τον πόνο στο στοµάχι φτιάχνοντας ένα αφέψηµα από κόλιαντρο. Απλώς βράστε ένα κουταλάκι καρπούς κόλιαντρου σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και σουρώστε το µείγµα. Πίνετε ένα φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύµα.
Στην αγορά θα βρείτε και ξερό κόλιαντρο σε µορφή σπόρων που χρησιµοποιούνται ολόκληροι ή σε σκόνη, η γεύση του όµως δεν είναι το ίδιο έντονη µε του φρέσκου.
source:olagiatingunaika
Μοιάζει µε το µαϊντανό –κάποιοι µάλιστα τον αποκαλούν «κινέζικο µαϊντανό»–, ενώ η γεύση του θυµίζει σέλινο. Πρόκειται για ένα βότανο του οποίου όλα τα µέρη είναι χρήσιµα –από τη ρίζα και τα φύλλα µέχρι τους αποξηραµένους καρπούς του.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο κόλιαντρος θεωρείται ότι εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα, καθώς και ότι βοηθάει στην καταπολέµηση του άγχους, της ηµικρανίας, της κόπωσης και της ανορεξίας.
Η εξωτερική του χρήση φαίνεται επίσης ότι µειώνει τους µυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων σε περίπτωση ρευµατισµών και αρθρίτιδας. Τέλος ενδέχεται να είναι διουρητικός, αντιµυκητιασικός, λιποδιαλυτικός, αναζωογονητικός, αντισηπτικός, αποτοξινωτικός και αναλγητικός.
Στην κουζίνα
Τα φύλλα και οι σπόροι του κόλιαντρου είναι ιδιαίτερα αγαπητά ειδικά στην ασιατική και στη µεξικάνικη κουζίνα, αφού χρησιµοποιούνται κατά κόρον σε σαλάτες, σούπες, µαρινάδες, αλλά και σε σπεσιαλιτέ µε ψάρι ή κρέας, καθώς αναδεικνύει ιδανικά τη γεύση τους.
Το άρωµά του, που θυµίζει λεµόνι, συνδυάζεται εξαιρετικά µε κύµινο αλλά και µε σκόρδο και τζίντζερ, ενώ ταιριάζει πολύ σε φαγητά όπως οι αγκινάρες και τα µανιτάρια. Φροντίστε µόνο να τον προσθέτετε στο τέλος του µαγειρέµατος για να µην χάνει το άρωµα και τις βιταµίνες του. Τέλος έχετε υπόψη ότι ο κόλιαντρος χρησιµεύει και στην παρασκευή ψωµιού αλλά και διάφορων λικέρ, ούζου και µπίρας, καθώς και στην παρασκευή αρωµάτων και καλλυντικών.
Αφέψηµα κόλιαντρου
Καταπραΰνετε τον πόνο στο στοµάχι φτιάχνοντας ένα αφέψηµα από κόλιαντρο. Απλώς βράστε ένα κουταλάκι καρπούς κόλιαντρου σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και σουρώστε το µείγµα. Πίνετε ένα φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύµα.
Στην αγορά θα βρείτε και ξερό κόλιαντρο σε µορφή σπόρων που χρησιµοποιούνται ολόκληροι ή σε σκόνη, η γεύση του όµως δεν είναι το ίδιο έντονη µε του φρέσκου.
source:olagiatingunaika