p

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Επί ποδός το ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Έτοιμο να αναλάβει δράση στη Λιβύη δηλώνει δια του εκπροσώπου του το ΝΑΤΟ, όπου πραγματοποιείται συμβούλιο για τις εξελίξεις. Προειδοποίηση του ΟΗΕ στο Μπαχρέιν....


Εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τον ρόλο του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11.30 για να συζητήσει τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το επίπεδο προόδου του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

«Για κάθε επιχείρηση του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταδειχθεί η ανάγκη να αναλάβει δράση η Συμμαχία ώστε να υπάρξει σθεναρή περιφερειακή υποστήριξη και μία σαφής νομική βάση, όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας» είπε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και συνέχισε «υπό αυτούς τους τρεις όρους, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση συμμετέχοντας στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια και αυτό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών».

Πράσινο φως για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Με 10 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε τελικά χθες στη Νέα Υόρκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων, που φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη. Από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία.

Στην πράξη όταν ένα αεροσκάφος των δυνάμεων του Καντάφι απογειωθεί τότε οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι είδους μέτρα προβλέπει η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Η απόφαση ήρθε καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται προ των πυλών της "πρωτεύουσας" των εξεγερμένων, την Βεγγάζη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας, η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση. H Eurocontrol τόνισε πως έλαβε πληροφορίες από τη Μάλτα ότι η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης, "μέχρι νεωτέρας απόφασης". "Αυτή είναι η μόνη πληροφορία που έχουμε προς το παρόν και προέρχεται από τις αρχές της Μάλτας", επισήμανε εκπρόσωπος της Eurocontrol.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν ότι η Λιβύη θα πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ και να σταματήσει την βία εναντίον πολιτών. «Οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονιστούν για τα επόμενα βήματα και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Άραβες και άλλους διεθνείς εταίρους προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λιβύη» αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στο κοινοβούλιο αμέσως μετά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν είπε σήμερα ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα διεξαχθούν "σύντομα", "εντός των επομένων ωρών" και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. «Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα είναι ,φυσικά, συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο Όσλο, η υπουργός Άμυνας, Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Αντίθετα η Κίνα εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις» για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης» αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της.

Η Γερμανία σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκούιντο Βέστερβελε δεν θα συμμετέχει σε καμία στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη. Το Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο "κατανοεί" την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σ΄αυτήν είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών που υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι Γερμανία δεν επιθυμεί "να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο".

"Κατανοούμε αυτούς, που για λόγους οι οποίοι είναι σεβαστοί, τάχθηκαν υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη" ανέφερε ο Γκούιντο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου. "Όμως, ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και συνέχισε «Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτοί που ψήφισαν υπέρ (της απόφασης) σέβονται και κατανοούν τη στάση μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που είπε σήμερα ότι αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Αντίθετη με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα η Τουρκία. Σε νέα σημερινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, απευθύνει έκκληση για "κατάπαυση του πυρός" στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες και προσθέτει ότι πρέπει να βρεθεί "ειρηνική λύση στην κρίση".

Και η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί οι πολίτες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να λάβουν τις αποφάσεις τους "εκτός (οποιασδήποτε) ξένης ανάμειξης", μετά την ψήφιση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πορτοκαλί» σήμα για τον Καντάφι

Η Ιντερπόλ, με «πορτοκαλί» σήμα της προς την Κυπριακή Αστυνομία, την καλεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να την ενημερώσει, σε περίπτωση, κατά την οποία ο Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στενοί συνεργάτες του, επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Ιντερπόλ, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι η ενέργεια της Ιντερπόλ εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.

«Η Λιβύη δεν φοβάται»

"Η Λιβύη δεν φοβάται", δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.

"Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε", τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC.

"Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφεται τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό" είπε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ στο Μπαχρέιν

Ο ΟΗΕ μετά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη προειδοποίησε το Μπαχρέιν ότι η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μπορεί να καταπατούν το διεθνές δίκαιο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν κάλεσε τον βασιλιά της χώρας, Χαμάντ αλ Χαλίφα να εκφράσει την «βαθιά ανησυχία του» για την χρήση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με αναφορές εμποδίζουν γιατρούς να περιθάλψουν τραυματισμένους διαδηλωτές. «Τέτοιες ενέργειες μπορεί να γίνονται κατά παράβαση των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή η δυναστεία σουνιτών που κυβερνά το Μπαχρέιν χρησιμοποιεί βία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, για να εμποδίσει τις διαδηλώσεις σιιτών και προκαλεί την καταδίκη του Ιράν και σιιτών ηγετών στο Ιράκ και τον Λίβανο.
Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, το καθεστώς συνέλαβε 5 σιίτες ακτιβιστές και έναν ακόμη σουνίτη μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Νωρίς την Παρασκευή οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για την κηδεία ενός ακτιβιστή που σκοτώθηκε την Τετάρτη.

real.gr