p

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μια γραβιέρα για ρεκόρ Γκίνες

Ο κύριος Μανώλης Παρασύρης, (δεύτερος από δεξιά) μαζί με τους άλλους τυροκόμους την ώρα της δουλειάς Για την παρασεκυή της γραβιέρας έδωσαν γάλα περίπου 50 παραγωγοί και συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα. Η διάμετρος του τυριού φτάνει τα 2 μέτρα και το πάχος του τα 38 εκατοστά....



Τα Ζωνιανά θα προσπαθήσουν να μπουν στο βιβλίο Γκίνες με όχημα ένα τεράστιο κεφάλι… γραβιέρας.

Για να παρασκευαστεί χρειάστηκαν επτά τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και φυσικά η σύμπραξη σχεδόν όλων των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων της περιοχής.

«Τοποθετήθηκε σε θάλαμο και θα ωριμάσει σε 4 μήνες. Αυτή τη στιγμή ζυγίζει περίπου 1.200 κιλά. Μετά την ωρίμανση θα ζυγίζει περίπου ένα τόνο. Και πάλι είναι πολύ βαρύτερο από το ως τώρα ρεκόρ που κρατάνε οι Ιταλοί και είναι περίπου το μισό», τονίζει ο κ. Μανώλης Παρασύρης, τυροκόμος επί 35ετία και ένας από εκείνους που συμμετείχαν στην παρασκευή του τυριού.

Σε ο, τι αφορά την ποιότητα του κεφαλιού - γίγας, ο κ. Παρασύρης είναι σίγουρος πως «είναι εφάμιλλο με ένα τυρί κανονικού μεγέθους». Το αποτέλεσμα της κοπιαστικής δουλειάς τους θα ζυγιστεί δημόσια στο πλαίσιο της Γιορτής Βοσκού και Τυριού, που θα γίνει για 4η φορά στα τέλη Ιουλίου από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών.

Παρόντες θα είναι συμβολαιογράφος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος καθώς και μάρτυρες, που είναι απαραίτητοι για τον φάκελο της υποψηφιότητας που θα κατατεθεί προκειμένου το βιβλίο να συμπεριληφθεί στο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ.

«Την πρώτη χρονιά το τυρί ζύγιζε 170 κιλά, την επόμενη 250, πέρσι 440, φέτος είπαμε να πάμε για το ρεκόρ Γκίνες, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική διαφημιστική προβολή για το χωριό και τους κτηνοτρόφους του» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Παρασύρης.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του χωριού μας και όλου του ορεινού Μυλοπόταμου», δηλώνει. Το επόμενο σχέδιο του συλλόγου δεν είναι τυροκομικό αλλά… κινηματογραφικό. «Θα γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και την κουλτούρα των βοσκών που είναι μια από τις κύριες επαγγελματικές ομάδες στην περιοχή μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ, 22/3/2011