p

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Die Welt : «Η καθοδική πορεία της Ελλάδας δεν έχει ανακοπεί- Οι μαζικές απολύσεις δεν είναι λύση»

Μια ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης τον τελευταίο χρόνο κάνει η Γερμανική εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί με τίτλο «Αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη περσινή ρήση Παπανδρέου ότι "δεν προτίθεται" η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα σεντ από τους Γερμανούς φορολογούμενους" αλλά και στην βοήθεια της ΕΕ.
Επίσης εστιάζει στις επιτυχίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στα προβλήματα ιδιωτικοποίησης και επιβολής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων .
Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στην ανεργία που άγγιξε το 13,5% και γράφει χαρακτηριστικά «Ένας στους τρεις Έλληνες καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να τα φέρει βόλτα. Ήδη τον Οκτώβριο η ανεργία άγγιζε το 13,5% και όπως φαίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται συνεχώς"
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η καθοδική πορεία δεν έχει ανακοπεί και πιστεύει πως ένα πρόγραμμα μαζικών απολύσεων θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΤΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, η οποία προβλέπει και νέα συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ασκεί κριτική στο γεγονός ότι ακόμη δεν άρχισαν καν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τονίζει πως δεν υφίσταται μέχρι τώρα καμία ουσιαστική βελτίωση στον κρατικό μηχανισμό.
Ο Τόμας Μίροφ, πρόεδρος της ΕΤΑΑ επισημαίνει ότι «Η μέχρι τώρα εξέλιξη της ελληνικής κρίσης επιβεβαιώνει τους σκεπτικιστές, όπως π.χ. την Άνε Κρύγκερ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, που δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι όχι μόνον δεν έχει νόημα η ευρωβοήθεια χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα προκαλέσει και ζημίες, γιατί θα εκτινάξει στα ύψη το ελληνικό χρέος. Όμως Βερολίνο και Παρίσι απέρριπταν τότε τη χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης.»
«Τώρα αναζητούν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διέξοδο από το δεδηλωμένο τους ‘όχι’ στην αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση του χρέους. καταλήγει ο κ. Τόμας Μίροφ.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δηλώνει πως είναι λάθος ‘να κάνουμε ταμπού’ την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας. ‘Είναι καλύτερα να ασχοληθούμε έγκαιρα με τα χρέη της Ελλάδας, παρά να μεταθέσουμε την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον’ και καταλήγει "Η γερμανική κυβέρνηση είναι όμως αυτή που διστάζει ακόμη να δώσει την συγκατάθεσή της για μια ευρεία μείωση του χρέους.»


newscode.gr