p

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Νέες περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ

Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων και λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2013, εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.


Το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνει τον δραστικό περιορισμό υπερωριών, αργιών και πρόσθετων αμοιβών, καθώς εφέτος η μισθολογική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ. Από την κυβέρνηση αποκλείουν τις οριζόντιες περικοπές.

«Δεν μπορεί στις ΔΕΚΟ να έχεις μισθούς κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ τον χρόνο όταν στο Δημόσιο είναι στα 30.000 ευρώ», αναφέρει στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως λέει, υπάρχουν, παράλληλα, σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ.).

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι μόνο για τα ενοίκια σε κτήρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, καταβάλλονται ανά έτος περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέσο κόστος ανά υπάλληλο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ ετησίως.

Η πρόσθετη εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Το πακέτο αυτό σε συνδυσμό με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, το ύψος του οποίου θα είναι 22-24 δισ. ευρώ, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνονται ακόμα περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές, ενώ μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα υπάρχουν ρυθμίσεις αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, οι δύο αυτές παρεμβάσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.
Newsroom ΔΟΛ