p

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

8 Μύθοι για τις Παγίδες στο αδυνάτισμα

1. Πάντα ακολουθώ τις δίαιτες της μόδας.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες, που πολύ συχνά προβάλλονται από τα ΜΜΕ, αλλά και από μη επιστημονικά καταρτισμένα άτομα, χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση.....
Η υπόσχεση είναι πάντα η ίδια: η εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους∙ σαν «μαγική συνταγή». Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει: τη δίαιτα Atkins, τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ, τη δίαιτα της ζώνης, τις δίαιτες αποτοξίνωσης και πολλές άλλες. Από αυτές, καμία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη ότι προσφέρει απώλεια βάρους, χωρίς επιβάρυνση στην υγεία. Κάθε διαιτολογικό πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να εφαρμόζεται με την παρακολούθηση πτυχιούχου διαιτολόγου.

2. Κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν.

Τα τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας χρησιμοποιούνται για κλινικές περιπτώσεις. Δηλαδή, όταν το άτομο παρουσιάζει κάποιο δερματικό, πεπτικό (φούσκωμα, έμετος, διάρροια, ναυτία, αέρια κ.λπ.) ή άλλου τύπου σύμπτωμα (π.χ. φλεγμονή), όπως γίνεται στη δυσανεξία στη λακτόζη ή σε τροφικές αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Αυτά τα τεστ δεν είναι ικανά να διαγνώσουν ποιες τροφές δεν είναι καλές για τον καθένα μας ή ποιες τροφές μας παχαίνουν λόγω δυσανεξίας. Ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος, καθώς, ακόμα και σε περιπτώσεις κλινικής δυσανεξίας, όταν τα εν λόγω τρόφιμα καταναλώνονται, δεν παχαίνουν τους ασθενείς.

3. Υπάρχουν αποτελεσματικές δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος.

Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος έχει προταθεί από τον Peter J. D’Adamo, έναν Αμερικανό γιατρό Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής/Ιατρικής (ND), ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τύπος αίματος καθορίζει ποια φαγητά μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να μας βλάπτουν, καθώς και τι είδους άσκηση μας χρειάζεται. Πολλοί συνάδελφοί του έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού.

4. Η ιριδολογία μπορεί να εξακριβώσει ποιες τροφές είναι ευεργετικές για μένα.

Η ιριδολογία είναι μια ειδικότητα της εναλλακτικής ιατρικής που, ειδικά στο εξωτερικό, έχει πολλούς οπαδούς. Στηρίζεται στην υπόθεση ότι όλα τα νευρικά κύτταρα του σώματος καταλήγουν στα μάτια. Άρα, μια ευαισθησία ή μια πάθηση μπορεί να φανεί στην ίριδα του ματιού. Η εγκυρότητα της ιριδολογίας ως επιστήμης δεν έχει αποδειχθεί. Χαρακτηριστικά, μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα μιας σωστής διάγνωσης με τη μέθοδο αυτή είναι τόση, όση και αν γινόταν στην τύχη.

5. Το μηλόξιδο αδυνατίζει.

Το μηλόξιδο για πάρα πολλά χρόνια δίνεται ως συνταγή για αδυνάτισμα. Όχι, όμως, από ειδικούς επιστήμονες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η μοναδική μελέτη που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους με κατανάλωση μηλόξιδουείναι αμφιβόλου εγκυρότητας. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων που κατανάλωναν ψωμί με μηλόξιδο ένιωθαν περισσότερη πληρότητα στο στομάχι και ικανοποίηση σε σχέση με άλλη ομάδα που κατανάλωνε μόνο ψωμί. Το πλεονέκτημα που έχει το μηλόξιδο στη διατροφή είναι ότι μπορεί να προσδώσει μια πολύ ευχάριστη γεύση στο φαγητό σας.

6. Αν ακολουθήσω δίαιτα νοσοκομείου, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για κάτι.

Είναι αλήθεια ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δίνονται στους ασθενείς ειδικές δίαιτες, όταν βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, για διάφορους λόγους: είτε για απώλεια βάρους, προ-εγχειρητικά ή μετεγχειρητικά, είτε για τον καθαρισμό του εντέρου, κ.ά. Οι δίαιτες αυτές, όμως, δεν πρέπει να ακολουθούνται εκτός νοσοκομείου και χωρίς την παρακολούθηση και τη συμβουλή νοσοκομειακού διαιτολόγου, γιατί μπορεί μεν να οδηγούν (αναπόφευκτα) σε απώλεια βάρους, μπορεί όμως να γίνουν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία.

7. Μπορώ να χάσω βάρος τρώγοντας μόνο ρύζι, λαχανόσουπα ή φρούτα;

Ίσως, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι βραχυπρόθεσμα. Αυτές οι δίαιτες είναι δύσκολο να συνεχιστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί αφενός είναι βαρετές, αφετέρου δεν παρέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

8. Το τεστ DNA μπορεί να διαγνώσει τι είναι καλό ή κακό για μένα.

Αν γίνει σε εργαστήριο, πιστοποιημένο για τη γενετική ανάλυση, το αποτέλεσμα του τεστ είναι έγκυρο, όχι, όμως, και η ερμηνεία του. Οι επιστήμονες διστάζουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα και δεν έχει διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάζονται όλα τα γονίδια μεταξύ τους. Αυτήν τη στιγμή, το τεστ DNA δεν γίνεται ούτε σε νοσοκομεία της Ελλάδας, ούτε του εξωτερικού.

Γράφει ο

Παρασκευάς Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
www.mednutrition.gr

http://www.myhnews.gr/?p=10419