p

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ρομπότ αναλαμβάνει τη διαλογή των απορριμμάτων

Είναι η πλέον κοινή συνήθεια όσων θέλουν να λένε ότι κάνουν κάτι για το περιβάλλον. Κι όμως, οι Έλληνες κατέχουν μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, επιβαρύνοντας τους ΧΥΤΑ και το περιβάλλον....


Και ενώ η τεχνολογία δεν μπορεί - ακόμη τουλάχιστον- να μας πείσει να ανακυκλώνουμε, ένας φινλανδικός όμιλος εφηύρε ένα ρομπότ που υπόσχεται να δώσει μια... δεύτερη ευκαιρία σε υλικά �γυαλί, χαρτί, μέταλλο κ.λπ.- που αντί για τον κάδο της ανακύκλωσης, καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα και από εκεί στους ΧΥΤΑ.

Το ρομπότ της ZenRobotics είναι στην ουσία ένας αυτόνομος βραχίονας που καταλήγει σε γάντζο. Είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος «παντρεύει» πολλές δοκιμασμένες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως την ανίχνευση μετάλλων, την τρισδιάστατη σάρωση, τη φασματομετρική ανάλυση κ.ο.κ. προκειμένου το - ανώνυμο μέχρι στιγμής- ρομπότ να ταυτοποιεί και να διαχωρίζει με επιτυχία ό,τι περνά από μπροστά του.

Οι εφευρέτες του το δοκίμασαν ήδη σε οικοδομές, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ προέρχονται από εργοτάξια. Ατάκτως τοποθετημένα πάνω σε έναν ιμάντα, τα απόβλητα εκσκαφών πέρασαν μπροστά από το ρομπότ που, αφού τα «ανέλυσε» χάρη στον υπολογιστή- εγκέφαλό του, έριξε στους κατάλληλους κάδους περίπου το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών.

Μέχρι τώρα, ο βραχίονας της ZenRobotics είναι σε θέση να ταυτοποιεί αντικείμενα από μέταλλο, τσιμέντο, ξύλο, καθώς και κάποια είδη πλαστικού. Όσα υλικά δεν αναγνωρίζει, χαρακτηρίζονται αυτομάτως «κοινά απορρίμματα». Στο μέλλον όμως, το ρομπότ θα μπορούσε να ταυτοποιεί περισσότερα υλικά ή ακόμη και να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμάτων, «στέλνοντας» ό,τι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει σε ανθρώπους... συναδέλφους του.