p

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο νέος «οδικός χάρτης» Αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, µειώσεις στα κοινωνικά επιδόµατα Το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα έχει δίχτυ προστασίας µόνο για τα χαµηλά εισοδήµατα

Νέες περικοπές δαπανών, κοινωνικών παροχών και φοροαπαλλαγών,που θα αγγίξουν λίγο ώς πολύ όλα τα κοινωνικά στρώµατα, µε ένα δίχτυ προστασίαςµόνο γιατα χαµηλά εισοδήµατα, περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.



Αν και το Πρόγραµµα δεν περιέχει συγκεκριµένα µέτρα αλλά µόνο θεµατικές κατηγορίες, φωτογραφίζει επώδυνες παρεµβάσεις, όπως π.χ. περικοπές επικουρικών συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών επιδοµάτων και αυξήσεις τιµολογίων ∆ΕΚΟ

Οι φοροαπαλλαγές θαχορηγούνται πλέονµόνο για εισοδήµατα κάτω των 60-70.000 ευρώ.

Η απουσία συγκεκριµένων µέτρων ερµηνεύθηκε χθες από εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς ως έλλειψη αποφασιστικότητας, αλλά η κυβέρνησηυποστηρίζειότι τα συγκεκριµένα µέτραθα κατατεθούν στις 15 Μαΐου, αφού οριστικοποιηθούν.

Ως γνωστόν, έχει προηγηθεί αντιπαράθεση µεταξύτων µελών της κυβέρνησης για το περιεχόµενο των µέτρων, ενώ η τρόικα από την πλευρά της έχειπροβάλει ενστάσεις, θεωρώντας µη ρεαλιστικές κάποιες από τις προβλέψεις του Προγράµµατος. Κυρίως αµφισβητεί τη δυνατότητα είσπραξης 3 δισ. ευρώ από την καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής.

Το πρόγραµµα είναι συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ.ευρώ αφορούν το 2011. ∆εν διευκρινίζεται ποια είναι τα µέτρα που θα τεθούν σε εφαρµογή από φέτος, ενώ υπάρχει επίσης ένα ποσό 2 δισ. ευρώ που δεν διευκρινίζεται από πού θαπερικοπεί. Συνολικά,από τα 23 δισ. ευρώ της περιόδου 2012-2015 τα 9 υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την πλευρά των εσόδων και τα 14 από την πλευρά των δαπανών.

Τα κυριότερα απότα µέτρατου Προγράµµατος είναι τα εξής: n Καθιερώνεται η δυνατότητα µερικής απασχόλησης στο ∆ηµόσιο και η δυνατότηταάδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός δηµοσίου.

n Μειώνεται οαριθµός των συµβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος, ενώδιατηρείται ο κανόνας του 1 προς 5 στιςπροσλήψεις.

n Μειώνονται οι υπερωρίες, οι αµειβόµενες επιτροπές και οι κενές οργανικές θέσειςκαι θέσεις ευθύνης.

n Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, εφοριών, τελωνείων, αστυνοµικών τµηµάτων, πρεσβειών, προξενείων, γραφείων τύπου κ.λπ., αλλά και µειώσεις στρατοπέδων.

n Νέα σχέδια αναδιάρθρωσης ∆ΕΚΟ (µεταξύ άλλων για ΕΡΤ, ΕΑΒ).

n Εξορθολογισµός τιµολογίων ∆ΕΚΟ. n Εξορθολογισµός κοινωνικών επιδοµάτων (π.χ. ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας κ.ά.) και εισαγωγή εισοδηµατικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Επίσης, στόχευση προνοιακών επιδοµάτων.

n Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων και επαναξιολόγηση των απαλλαγών σε έµµεσους και άµεσους φόρους. Εφαρµογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων. Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων.

n Κοινοί εισπρακτικοί µηχανισµοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστηµα.

∆εν διευκρινίζεται ποια είναι τα µέτρα που θα τεθούν σε εφαρµογή από φέτος, ενώ υπάρχει επίσης ένα ποσό 2 δισ. ευρώ που δεν έγινε γνωστό από πού θα περικοπεί

Μαχαίρι µε εισοδηµατικά κριτήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Χοντρό µαχαίρι σε φοροαπαλλαγές και φόρους υπέρ τρίτων βάζει η κυβέρνηση, µε στόχο να εξοικονοµήσει την περίοδο 2012-2015 ποσό γύρω στα 2 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονοµικών επανεξετάζει από µηδενική βάση τις 980 φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισµό πλέον των 5 δισ. ευρώ ετησίως, όπως και τους περίπου 300 φόρους υπέρ τρίτων. Το µαχαίρι θα ισχύσει για εισοδήµατα πάνωαπό κάποιο όριο,το οποίο σύµφωνα µε τις πληροφορίες εξετάζεται να είναιτα 60.000-70.000 ευρώ.

Αλλωστε,όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «δεν µπορεί κάποιοςπου έχει 60.000

-70.00

0 ευρώ εισόδηµα ναέχει τιςίδιες φοροαπαλλαγές µεκάποιον πουέχει 20.000-30.000 ευρώ. Εγώ θέλω να αυξήσω τις φοροαπαλλαγές σε αυτόν που έχει χαµηλά και να τιςµειώσω στονάλλον, που έχει υψηλά εισοδήµατα».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ. Ανάµεσα στις φοροαπαλλαγές που αφορούν νοικοκυριά,συγκαταλέγονται αυτές που αφορούντις δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, θανάτου και υγείας, αµοιβές δικηγόρων και γιατρών, νοσήλια, τόκους δανείου, αγορά πρώτης κατοικίας, δωρεές, εγκαταστάσεις εξοικονόµησης ενέργειας, ενοίκια, φροντιστήρια και ιδιαίτερα µαθήµατα. Μία σειρά από άλλες φοροαπαλλαγές ισχύουν και για τις επιχειρήσεις.

Μαχαίρι θα πέσει και στους περίπου 300 φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουντις τιµές αγαθών καιυπηρεσιών,µε στόχο τον περιορισµό ή και την κατάργηση ορισµένων από αυτούς που θεωρείταιότι είναιάδικοι και έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.

Το σχέδιο κατάργησης και περικοπής των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων θα είναι έτοιµο µέχρι τοτέλος Ιουνίου.


Αντιδράσεις ΓΣΕΕ - εµπόρων στο εθνικό σχέδιο


«ΚΑΝΕΝΑ εθνικό σχέδιο δεν µπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας – και πολύ περισσότερο να έχει εθνική και κοινωνική στήριξη – αν συνεχιστεί η άνιση κατανοµή των βαρών, η επιβάρυνση των µισθωτών και συνταξιούχων, ενώ οι υπεύθυνοι, οι έχοντες και κατέχοντες, εξακολουθούν να πίνουν “στην υγειά των κορόιδων”».

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αναφερόµενος στο Μνηµόνιο, είπε ότι είναι «αναποτελεσµατικός ο “στενός κορσές” του Μνηµονίου και µόνο αν υπάρξει συνδυασµός του δηµοσιονοµικού εξορθολογισµού µε πολιτικές που θα καταστήσουν το δηµόσιο χρέος βιώσιµο και διαχειρίσιµο µπορεί να υπάρξει ελπίδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλης Κορκίδης επισηµαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι στρατηγικοί στόχοι του πλαισίου δεν είναι µόνο σχεδιασµός δηµοσιονοµικής προσαρµογής, αλλά κυρίως είναι η εφαρµογή ενός ακόµη σκληρού πακέτου µέτρων. Το ερώτηµα είναι για πόσα χρόνια και πόσες επικαιροποιήσεις του Μνηµονίου µπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηµατικότητα και ποιος µικροµεσαίος επιχειρηµατίας µπορεί να κάνει σήµερα κάποιο σχεδιασµό, έστω και µεσοπρόθεσµο».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ. Κόκκινη γραµµή αποτελεί για τη ΓΕΝΟΠ η διατήρηση του 51% της ∆ΕΗ από το ∆ηµόσιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο. Σε επιστολή η ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στη ∆ΕΗ, τάσσεται κατά οποιασδήποτε µείωσης του ποσοστού του ∆ηµοσίου κάτω από το 51%, δηµοσιοποιώντας παράλληλα επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο του κινήµατος και Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από τις 4 Απριλίου.
Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη – αφού επισηµαίνει ότι «το κυβερνητικό πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ σχετικά µε τη ∆ΕΗ, αυτό µε το οποίο απευθυνθήκαµε στον λαό, γράφει ότι τουλάχιστον το 51% των µετοχών της ∆ΕΗ θα ανήκει στο ∆ηµόσιο – αναφέρει ότι «για εµάς υπάρχουν κόκκινες γραµµές. Εµείς θα µείνουµε συνεπείς σε αυτές».
source:tanea