p

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον οδικό χάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο Μετά το Πάσχα τα νέα μέτρα

Μετά το Πάσχα θα εξειδικεύσει τα μέτρα για την οικονομία ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.



Στόχος είναι η μεσοπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος. «Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα οριστικά, χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος, χωρίς να μας κρατά καμία δύναμη στη στασιμότητα, Έτσι θα ξεφύγουμε από τα ελλείμματα και θα μειωθεί το χρέος», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή τους επόμενους μήνες νέας δέσμης μέτρων για ένα νέο σύστημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, «για μία κοινωνία αλληλεγγύης που δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας», όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και επιθετικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Παράλληλα, θα επιχειρήσει ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων το συντομότερο δυνατό, θέσπιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς για άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και δομικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, καθώς «ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε στην υπηρεσία του», όπως ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε και επερχόμενες ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στον εκλογικό νόμο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της δαπάνης ώστε να φτάσει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και να επανέλθει στα επίπεδα του 2003, με μείωση που θα φτάσει στο 44% του ΑΕΠ. «Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το πρώτο βήμα έγινε και έχουμε τον οδικό χάρτη για να συνεχίσουμε».

Το στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη συζητείται πρώτα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να εξεταστεί το πως θα στηριχτεί πολιτικά από το κόμμα το εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας.

Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του εθνικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται. Μέλη του κομματικού οργάνου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, ενόψει της ανακοίνωσης του εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, εάν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της και από την πλευρά της η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική προσέγγιση του προβλήματος που παρατηρείται σε χώρες της ευρωζώνης, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην έδρα του Ταμείου λίγο πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, περιλαμβάνονται στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο στόχος είναι να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα έως το 2015.

Με τον τρόπο αυτό το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και να καταστεί έτσι πιο βιώσιμο.

Στο τομέα της ενέργειας, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το 2011 θα προχωρήσει και τη πλήρης πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου, το 2012, έως το 34% από 51% σήμερα, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο και το μάνατζμεντ.

Στις τηλεπικοινωνίες, αποφασίστηκε η μείωση της συμμετοχής στον ΟΤΕ εντός του 2011, η επέκταση εφέτος των αδειών κινητής τηλεφωνίας και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για παροχή καθολικής υπηρεσίας με σύγχρονους όρους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, το δημόσιο θα πωλήσει τη συμμετοχή του στα καζίνο της χώρας, ενώ προχωρεί στη ρύθμιση και την παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Για τον ΟΠΑΠ, αποφασίστηκε η χρονική επέκταση των δικαιωμάτων του, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του με άδειες στο ηλεκτρονικό στοίχημα στο Διαδίκτυο και στα νέα τυχερά παιχνίδια.

Μέσα στο 2011 θα μετοχοποιηθούν τα κρατικά λαχεία.

Το 2012 ξεκινά η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το δημόσιο. Άμεσα προχωράει η αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και η διαδικασία αποκρατικοποίησής του προγραμματίζεται για το 2012.

Για τις υποδομές ύδρευσης τονίζεται ότι θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά επειδή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να εκσυγχρονιστούν και να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Για τις τράπεζες, επισημαίνεται είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες το δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή.

Η Αγροτική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο τέλος αυτής της πορείας, αναφέρεται, η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα, κρατώντας όμως τον δημόσιο έλεγχο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται στο εμπορικό κομμάτι και στις παρακαταθήκες που διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Το 2012 το δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τον ιδιαίτερο ρόλο του και έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που να του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.
source:tanea