p

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τι σημαίνει “Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη” στα τρόφιμα

Έχετε παρατηρήσει την Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη (Guideline Daily Amounts, GDAs), που αναφέρεται στις ετικέτες τροφίμων;


Τι σημαίνει Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη (GDA)

Είναι η συνολική ημερήσια ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο /αλάτι που ενδείκνυται να προσλαμβάνονται από έναν υγιή ενήλικα.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καταναλωτής να αξιολογεί κάθε τρόφιμο ξεχωριστά ή σε σχέση με ένα αντίστοιχο τρόφιμο άλλης εταιρείας, όσο και τη θέση που μπορεί να έχει αυτό στο διατροφικό του πλάνο, διαμορφώνοντας έτσι μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και τον τρόπο ζωής του.

Η διατροφική επισήμανση χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στις συσκευασίες των τροφίμων. Όμως, κατά πόσο ο καταναλωτής παρατηρεί και κατανοεί πραγματικά τις ετικέτες αυτές; Και κυρίως, κατά πόσο είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις διατροφικές αυτές πληροφορίες για να κάνει πιο υγιεινές επιλογές όταν αγοράζει τρόφιμα;

Το σύστημα των GDAs εστιάζει σε 5 βασικά συστατικά.

Θερμίδες

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί. Αρκετή ενέργεια "ξοδεύει" για τις βασικές του λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος και ακόμα περισσότερη κατά την έντονη φυσική δραστηριότητα. Την ενέργεια αυτή την παίρνουμε από την τροφή και την υπολογίζουμε σε θερμίδες. Οι θερμίδες είναι απαραίτητες για την αναπλήρωση της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού μας βάρους και στην παχυσαρκία. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, σε σχέση με αυτές που ξοδεύουμε.

Η Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη για έναν υγιή ενήλικα είναι στις 2.000 θερμίδες.

Σάκχαρα

Κύρια κατηγορία των υδατανθράκων είναι τα σάκχαρα που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στη διατροφή μας.

Τα σάκχαρα παρέχουν γλυκιά γεύση, υφή, δομή και συνοχή στα τρόφιμα. Η υφή έχει σημαντική επιρροή στην καλή γεύση και συνεπώς στην αποδοχή των τροφίμων.

Τα συναντούμε σε ποικιλία τροφίμων όπως στα φρούτα, στα δημητριακά, στο μέλι, στα γαλακτοκομικά, αλλά και στην κοινή ζάχαρη.

Η Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη για έναν υγιή ενήλικα είναι 90 g σακχάρων.

Λιπαρά

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά (ζωικής ή φυτικής προέλευσης). Τα κορεσμένα λιπαρά προέρχονται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα, ενώ τα ακόρεστα τα συναντούμε στα ψάρια ή σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και κυρίως στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Τα λιπαρά μάς προσφέρουν ενέργεια σε συμπυκνωμένη μορφή, είναι φορείς των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και K και έχουν σημαντικούς βιολογικούς ρόλους στον οργανισμό μας.

Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς να ξεπερνάνε την Ενδεικτική Ημερήσια πρόσληψη και να δείχνουμε μεγαλύτερη προτίμηση στα ακόρεστα λιπαρά.

Η Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη για έναν υγιή ενήλικα είναι 70 g λιπαρών.

Κορεσμένα λιπαρά

Συνήθως τα τρόφιμα που περιέχουν αυξημένο αριθμό κορεσμένων λιπαρών είναι νόστιμα με χαρακτηριστική οσμή και υφή.

Υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν την ολική χοληστερόλη του αίματος, που σε συνδυασμό με την παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη για έναν υγιή ενήλικα είναι 20 g κορεσμένων λιπαρών.

Νάτριο (Αλάτι)

Το αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, προστίθεται στα τρόφιμα για τη γεύση του, αλλά και για να ενισχύσει άλλες γεύσεις των τροφίμων, να διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή, αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών αλλοίωσης, και για να βοηθήσει στην επίτευξη συγκεκριμένης υφής στα τρόφιμα. Το νάτριο υπάρχει επίσης φυσικά σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Η υψηλή κατανάλωση νατρίου, αποτελεί ένα τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η Ενδεικτική Ημερησία Πρόσληψη για έναν υγιή ενήλικα είναι 2,4 g νατρίου ή λιγότερο από 6 g αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού).

Οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και λιανικής πώλησης προσδιορίζουν τις τιμές GDAs των προϊόντων τους από διεθνείς, ευρωπαϊκές και κυβερνητικές οδηγίες, που είναι βασισμένες στα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία όσον αφορά τις διαιτητικές απαιτήσεις και συστάσεις.

Πηγή: www.nutrimed.gr