p

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Από την Ταϊλάνδη με αγάπη

Πάνε 6 χρόνια που η Αναστασία Ξύδη εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση, με ωράριο, διαφωνίες, άγχος. Στο έσχατο σημείο κορεσμού, αναζήτησε προσωπικές διεξόδους, μονοπάτια διαλογισμού και χαλάρωσης, άρχισε να κάνει tai chi και γιόγκα, ταξίδεψε ως την Ταϊλάνδη.

Μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να την κερδίσει. Όταν ξαναπήγε, την αμέσως επόμενη χρονιά, η απόφαση είχε ληφθεί: σπουδές στην παλαιότερη σχολή μασάζ της χώρας, Wat Pho, και μετά στον γνωστό δάσκαλο - θεραπευτή Ajanh Pichest.

«'Εκανα χρόνια kick boxing, και αναγνωρίζοντας τη βία του, αποφάσισα να ασχοληθώ με την εσωτερική πολεμική τέχνη του tai chi», τονίζει η ίδια. «Ανακάλυψα ότι, ειδικά μέσα από τη δεύτερη, θεράπευα τον εαυτό μου, ο χρόνος είχε επιμηκυνθεί, δεν είχα νεύρα όταν ήμουν πηγμένη στην κίνηση. Έτσι άρχισε η προσωπική δουλειά, με μένα.

Παραδοσιακά, άλλωστε, το μασάζ γίνεται για να ασκήσει ο θεραπευτής τις 4 ποιότητες της καρδιάς του_ Meta (ευγένεια, αγάπη), Karuna (συμπόνοια, συγχώρεση), Mudita (χαρά για την επιτυχία του άλλου), Umpekha (ανοιχτή διάθεση, αίσθηση πληρότητας, χωρίς καθήλωση σε οτιδήποτε καλό ή κακό, αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν)».

Η κυρία Ξύδη διευκρινίζει ότι προϋπόθεση για το μασάζ είναι η πνευματική άσκηση, η καλλιέργεια εσωτερικότητας, η οποία και επιτρέπει στον θεραπευτή να παράσχει φροντίδα και θεραπεία. Η γνωριμία της με δασκάλους που έχουν συνδυάσει το Thai μασάζ με την οστεοπαθητική (osteothai), την οδήγησε στην κρανιοϊερή που ασκεί σήμερα, σε συνδυασμό με το thai massage.

«Ακολουθώ ένα σχετικό σεμινάριο τριών ετών, το οποίο διδάσκεται σε Ελβετία, και Γερμανία», σημειώνει. «Εκεί διδάσκομαι την πρακτική της κρανιοϊερής, η οποία δέχεται το σώμα ως σύνολο, και εφαρμόζεται με απαλές κινήσεις κυρίως στο κεφάλι, τη σπονδυλική στήλη και το ιερό οστό, εξισορροπώντας την ενεργειακή ροή του σώματος, αποκαλούμενη και ως «breath of life».
Αλλάζει τον τρόπο σκέψης, όλα γίνονται πιο καθαρά, πιο φωτεινά, πιο ανοιχτά. Αν μιλάμε για θεραπεία σε προβληματικές περιοχές του σώματος, απαιτούνται επτά συναντήσεις ανά πέντε ημέρες, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων πρακτικών, πχ. μασάζ ή yoga».

Η θεραπεύτρια υπογραμμίζει τη σύγχυση που επικρατεί ενίοτε σχετικά με το μασάζ, τη σεξουαλική χροιά που του προσδίδεται_ ειδικά από άντρες.

«Πρόκειται για στίγμα», επισημαίνει. «Ο θεραπευτής είναι πάντα διακριτικός, με σεβασμό προς τον ίδιο του τον εαυτό, δεν αγγίζει επίμαχα σημεία. Όσοι δεν έχουν λάβει άγγιγμα αγάπης, τρυφερότητας, συγχέουν το απλό άγγιγμα, με το σεξουαλικό».




www.tovima.gr