p

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ζώντας σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων...

«Ζούμε σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων». Η φράση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή του εργαστηρίου ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ κ. Θεόδωρου Σαμαρά, ο οποίος προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να δώσει το στίγμα της πολλαπλής έκθεσης σε αυτού του είδους την ακτινοβολία που υφίσταται ο πληθυσμός καθημερινά.



Την ευθύνη εν πολλοίς τη φέρει το τεχνολογικό «μπουμ» που έχει γίνει τα
τελευταία 20-30 χρόνια στο χώρο των ραδιοτηλεπικοινωνιών, κάτι το
οποίο, όπως είπε ο καθηγητής, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η μέση έκθεση των ανθρώπων σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, πριν το 1980, ήταν στο 0,05 mW/τ.μ., ενώ 28 έτη αργότερα στη Θεσσαλονίκη η μέση έκθεση είχε φτάσει στα 10 mW/τ.μ..


Μιλώντας χθες στο πλαίσιο μιας παρουσίασης – ενημέρωσης, με θέμα «Έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες», που πραγματοποίησε στο κτήριο της ΕΣΗΕΜΘ ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι στο μέλλον ακόμη και η φόρτιση της μπαταρίας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα γίνεται ασύρματα, πολλαπλασιάζοντας την ηλεκτρομαγνητική έκθεση στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, προέτρεψε να το ξανασκεφθούν όσοι θέλουν να κάνουν αυτόματες τις λειτουργίες διαφόρων συσκευών μέσα στο σπίτι, μέσω χρήσης ασύρματου δικτύου.


«Είναι ασύμβατο να παραπονείται κανείς για τις κεραίες κινητής στους σταθμούς βάσης, όταν διαθέτει ασύρματο δίκτυο μέσα στο σπίτι» τόνισε, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν επηρεάζουν την ποιότητα του φαγητού. Χαρακτήρισε, επίσης, το κινητό και το ασύρματο τηλέφωνο τις βασικές πηγές ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι, ενώ υπενθύμισε ότι στοιχεία έρευνας που έγινε στη Γερμανία, κατέδειξαν πως μόνο από τη μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση, υπήρξε αύξηση τέσσερις φορές στο βαθμό έκθεσης των κατοίκων της οικίας.
Καθησυχαστικός
Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τα κινητά τηλέφωνα και οι άλλες συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Με βάση στοιχεία ερευνών που επικαλέστηκε, μάλιστα, προκύπτει πως αν το δίκτυο σταθμών βάσης είναι πυκνό, στο 90% του πληθυσμού –σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η κοινή γνώμη, λόγω στρεβλής ενημέρωσης- η μέση έκθεση σε ακτινοβολία μειώνεται έως 8 φορές έναντι ενός δικτύου λιγότερου πυκνού. Ο καθηγητής μίλησε, επίσης, για ελληνικό παράδοξο, καθώς όπως τόνισε ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι το κινητό τηλέφωνο έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία του, ενώ ταυτόχρονα ένας στους δυο Έλληνες είναι κάτοχος δυο κινητών τηλεφώνων! Σύμφωνα δε, με τα συμπεράσματα από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες είναι οι πιο ηλεκτροφοβικοί στην Ε. Ε., αμέσως μετά τους Ιταλούς.


Αναφερόμενος στην κοινωνική ταυτότητα της κινητής τηλεφωνίας δε, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 5 δισ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας είναι στο 156% το 2010, όταν στη Γερμανία περιορίζεται στο 127%, η δαπάνη κινητού στη χώρα μας το 2006 αντιστοιχούσε στο 3,4% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια χρονιά στη Γερμανία ήταν στο 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περί τα 15 εκ. κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ στον κλάδο απασχολούνται σχεδόν 35.000 εργαζόμενοι.


Επικεντρώνοντας στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, ο καθηγητής παρέθεσε δεδομένα βάσει των οποίων: Δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όταν ακούμε, λειτουργεί με προσαρμογή ισχύος (power control) σε ένα εύρος τιμών (ανάλογα με το σημείο) οι οποίες διαφέρουν έως και 1.000 φορές (στο σύστημα GSM), η τεχνολογία 3G εκπέμπει κατά μέση τιμή λιγότερο από ό,τι τα τηλέφωνα τεχνολογίας 2G και η ενέργεια που απορροφάται από τον χρήστη εξαρτάται από την ισχύ λειτουργίας, την απόσταση του κινητού από το κεφάλι, τη συχνότητα και το χρόνο κλήσης.


Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι καμία κοινωνική διεργασία δεν υπάρχει χωρίς να ενέχει κάποιο κίνδυνο, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι αν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί, τότε αυτή η κοινωνική διεργασία κρίνεται ασφαλής.


Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Σαμαράς μίλησε για τεκμηριωμένες επιπτώσεις του κινητού στην υγεία των χρηστών, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διέγερση νεύρων και μυών, τα εγκαύματα ή την πιθανή ηλεκτροπληξία λόγω επαφής με ηλεκτροφόρους αγωγούς, τη θέρμανση ελέω τοπικής απορρόφησης, τη διαταραχή στη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του ατόμου (θερμοπληξία) σε ολόσωμη έκθεση, και τα μικροκυματικά ακούσματα.


Στην ίδια λογική, όπως εξήγησε, υπό διερεύνηση είναι η καρκινογένεση (γενοτοξικότητα), επιπτώσεις νευρολογικής φύσης (αιματοεγκεφαλικός φραγμός, ύπνος, νοητικές λειτουργίες, αναπτυξιακές διαταραχές κλπ), καρδιαγγειακής φύσης (υπέρταση), γονιμότητα, μη ειδικά συμπτώματα (πονοκέφαλος, ζάλη, κούραση, ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία) κα.

http://notios-evoikos.blogspot.com