p

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

"Εξπρές του μεσονυκτίου" για Ελληνα επιχειρηματία

Κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με αλυσίδες στα πόδια, γυμνός και με ξυρισμένο κεφάλι, κρατείται στις φυλακές Μπρίμαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας εδώ και είκοσι έξι μέρες ένας Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκεί, στις βαριές βιομηχανικές μεταλλικές κατασκευές.....


Οπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του Μανώλη Κάκαρη, ο επιχειρηματίας συνελήφθη από τους άνδρες της αστυνομίας παράνομα, καθώς εναντίον του δεν εκκρεμεί καμία καταδικαστική απόφαση ούτε έχει εκδοθεί κάποιο ένταλμα σύλληψης που να δικαιολογεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Μεταξύ άλλων, ανησυχούν ιδιαίτερα και για την υγεία του, επειδή ο 59χρονος είναι καρδιοπαθής και πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, που μέχρι και αυτήν την ώρα απαγορεύεται να του χορηγηθεί μέσα στη φυλακή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσες φορές και αν προσπάθησε μέχρι σήμερα να τον επισκεφτεί ο γιος του Χρήστος, ο οποίος βρίσκεται εκεί μαζί με τη σύζυγο και τα δυο ανήλικα παιδιά τους, του απαγορεύτηκε όχι μόνον η είσοδος στις φυλακές, αλλά και το να αφήσει στους αστυνομικούς τα φάρμακα που χρειάζεται ο πατέρας του.

«Πρέπει οπωσδήποτε να του χορηγηθεί η φαρμακευτική αγωγή εδώ και τώρα. Πήγε ένας δικός μας άνθρωπος και τον είδε, και τον βρήκε σε πολύ άσχημη κατάσταση» αναφέρει με τρεμάμενη φωνή στην «Espresso της Κυριακής» η κόρη του Αγγελική Κάκαρη, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και αγωνιά για την τύχη του πατέρα της. «Κάνω έκκληση στον υπουργό Εξωτερικών, στο προξενείο μας, αλλά και στην ελληνική πρεσβεία εκεί να βοηθήσουν τον πατέρα μου που είναι άρρωστος και κινδυνεύει άμεσα η υγεία του. Ενώ τους έχω ενημερώσει, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις. Είναι άδικα μέσα στη φυλακή, υποφέρει. Τους ρωτάμε για ποιον λόγοο βρίσκεται εκεί και δεν γνωρίζει κανένας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο επιχειρηματίας δεν έχει διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα ούτε έχει φυλακιστεί ύστερα από δικαστική απόφαση αστικής υποθέσεως. Σύμφωνα με την κόρη του, πιθανότατα οδηγήθηκε στη φυλακή της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας μιας οφειλής, για την οποία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία ούτε καν σε πρώτο βαθμό.

Η αρχή της ταλαιπωρίας του

Ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Τζέντα εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ από το 2006 διατηρεί το δικό του εργοστάσιο. Μέχρι τότε εργαζόταν ως υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων. Το 2008, θέλοντας να έχει δίπλα του ένα άτομο με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία που να γνωρίζει άπταιστα τη γλώσσα και τους νόμους της χώρας, αποφάσισε να προσλάβει έναν νέο υπάλληλο. Ετσι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κλείσει πιο εύκολα κάποιες δουλειές, ενώ δεν θα αντιμετώπιζε πλέον και γραφειοκρατικά θέματα. «Μόλις αυτός ο άνθρωπος μπήκε στην επιχείρηση και κατάλαβε ότι είχε να κάνει με έναν σωστό επιχειρηματία που βγάζει λεφτά δουλεύοντας σκληρά όλο το εικοσιτετράωρο, προσπάθησε να τον εκμεταλλευτεί βάζοντας χέρι στα χρήματα της επιχείρησης. Οταν το αντιλήφθηκε αυτό ο πατέρας μου, τον έδιωξε με αποτέλεσμα έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να του παρουσιάσει ο Σαουδάραβας ένα πλαστό έγγραφο, το οποίο ο πατέρας μου δεν είχε υπογράψει και που έλεγε ότι του παραχωρεί το 10% του εργοστασίου» μας λέει η κ. Κάκαρη.

Τότε ο Ελληνας επιχειρηματίας πήρε την απόφαση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να λύσει μια και καλή τις διαφορές του με τον πρώην υπάλληλό του. «Επισκέφτηκε έναν πασίγνωστο Σαουδάραβα δικηγόρο, ο οποίος του εξήγησε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο πέρα από το να προσπαθήσει να τα βρει με τον υπάλληλό του εξωδικαστικά, λόγω του ότι θα έμπλεκε σε μια δικαστική διαμάχη χωρίς τέλος. Ετσι, ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να υπογράψει ενώπιον εκείνου και του δικηγόρου του κάποιες επιταγές αξίας 300.000 ευρώ, καθώς και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο συντάχθηκε και το χρονοδιάγραμμα για τις καταβολές του ποσού. Μάλιστα, παρέδωσε τις επιταγές και το συμφωνητικό στον πληρεξούσιο δικηγόρο του, για να προβεί στην επικύρωση του πρακτικού συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου» συνεχίζει η κόρη του Ελληνα επιχειρηματία.

Ο Σαουδάραβας δικηγόρος ζήτησε από τον Μ. Κάκαρη να φυλάξει τις επιταγές στο δικό του χρηματοκιβώτιο, κάτι που εκείνος έκανε αμέσως πιστεύοντας ότι ο πρώην υπάλληλός του θα εμφανιζόταν την ημερομηνία λήξεώς τους. «Δεν το πίστευε όταν έμαθε ότι ο αντίδικός του εμφάνισε την πρώτη επιταγή πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής της στην τράπεζα και ενώ τις επιταγές κρατούσε στο γραφείο του ο δικηγόρος του. Το ίδιο μάλιστα συνέβη και λίγες μέρες αργότερα, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να απευθυνθεί πλέον στη Δικαιοσύνη και περιμένει να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό» προσθέτει η κ. Κάκαρη.

Ακόμη και αυτήν τη στιγμή ο επιχειρηματίας είναι διατεθειμένος για να γλιτώσει από όλη αυτήν την ιστορία να πληρώσει την υποτιθέμενη οφειλή στον αντίδικό του, κάτι όμως που εκείνον δεν τον βρίσκει σύμφωνο αφού του ζητάει κάθε φορά και κάτι άλλο. Και η κόρη του Μ. Κάκαρη καταλήγει: «Εχει βάλει στόχο να του πάρει μέρος της επιχείρησης. Εχω απευθυνθεί στους πάντες, αλλά τίποτε. Λυπάμαι γιατί δεν βλέπω κάποιον διατεθειμένο να μας βοηθήσει στις δύσκολες ώρες που περνάμε οικογενειακώς. Για καλή μας τύχη, εδώ και λίγες μέρες έχει επιτραπεί στον πατέρα μου να επικοινωνεί μαζί μας και έτσι μαθαίνουμε συνεχώς τα νέα του. Ας μας βοηθήσει κάποιος να σώσουμε τον άνθρωπό μας».


Espressonews.gr