p

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η πρώτη Ελληνίδα με μεταμοσχευμένη καρδιά που γίνεται μητέρα!

Μάθημα ζωής από τη… Ζωή Κωσταρίδη. Ο λόγος για την 38χρονη γυναίκα, η οποία προ επταετίας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα και χθες κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Πρόκειται για μια περίπτωση που σπανίζει ακόμα και στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.

Η Ζωή, στα....

] 23 της χρόνια και λίγες μέρες πριν από τον γάμο της, το 1996, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία. Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με «ήπια καρδιακή ανεπάρκεια». Η καρδιά της ανέβαζε παλμούς που έφταναν τους διακόσιους, ο εγκέφαλος δεν οξυγονωνόταν σωστά και η γυναίκα έχανε τις αισθήσεις της. Από την ημέρα εκείνη οι κρίσεις έγιναν καθημερινότητα για τη Ζωή. Κάθε φορά έμοιαζε με την προηγούμενη, φάρμακα για να πέσουν οι παλμοί, νάρκωση, ηλεκτροσόκ. Μόνο που η νεαρή κοπέλα δεν ήταν σίγουρη πως θα υπάρξει και επόμενη. Ο απινιδωτής κρίθηκε αναγκαίος. Μόλις οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονταν επικίνδυνα, το μηχάνημα φρόντιζε για το στιγμιαίο ηλεκτροσόκ που θα επανέφερε τους παλμούς στο φυσιολογικό όριο.

Ωστόσο η κατάσταση της Ζωής διαρκώς χειροτέρευε. Το 2004 δεν υπήρχαν πια περιθώρια αισιοδοξίας. Αποστεωμένη και καταβεβλημένη, δέχθηκε στο Ωνάσειο την πρώτη επίσκεψη από την ομάδα μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου. Στις 8 Απριλίου της ίδιας χρονιάς ένας 17χρονος έμελλε να της δώσει το φιλί της ζωής. Έπειτα από πέντε ώρες, όσο διήρκεσε η εγχείρηση μεταμόσχευσης, η Ζωή «γεννήθηκε»» ξανά.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 18 Απριλίου του 2011, η τολμηρή γυναίκα κατάφερε να κάνει το πιο άπιαστο όνειρο της πραγματικότητα. Να δώσει η ίδια ζωή σε έναν άνθρωπο, γεννώντας ένα υγιέστατο αγοράκι. «Το αγόρι, βάρους 2.800 γραμμαρίων, χαίρει άκρας υγείας. Το ίδιο και η μητέρα του, που νοσηλεύεται προληπτικά στην εντατική του μαιευτηρίου» δήλωσε ο γυναικολόγος Ηλίας Γάτος, που πραγματοποίησε την καισαρική τομή στο μαιευτήριο Ρέα. Ο γιατρός, που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τις κυήσεις υψηλού ρίσκου, αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κουράγιο και τη θέληση της γυναίκας να γίνει μητέρα παρά τους κινδύνους που ενείχε η κύηση, κάνοντας λόγο για το θαύμα της Ζωής. Στην καισαρική συμμετείχε επίσης ομάδα καρδιολόγων του Ωνασείου, με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό καθηγητή Πέτρο Αλιβιζάτο, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και τη μεταμόσχευση καρδιάς στη γυναίκα το 2004.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο μαιευτήριο, οι γιατροί μίλησαν για «επίτευγμα ομαδικής εργασίας» και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις θα δώσει ανάσα ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν το κατάλληλο μόσχευμα.


 toblogtonkirion.gr