p

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Που βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα;

Χαμένη Ατλαντίδα: αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και τι συμβαίνει με αυτό το μυστήριο; Είναι μύθος; Δείτε εδώ όλες τις θεωρίες

Εδώ και αιώνες η μυθική αυτή πόλη εξακολουθούσε (και εξακολουθεί) να ταλανίζει τους ιστορικούς και τους ερευνητές.

Αν και ο μύθος υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την "βυθισμένη πόλη" αναζοπυρώθηκε το 1882 όταν ο Ιγνάτιος Ντόνελυ από τη Μινεσσότα έγραψε ένα βιβλίο με θέμα την Ατλαντίδα.

Συνοπτικά ο Αμερικανός έκανε μία αναφορά στην Ατλαντίδα επικεντρώνοντας τον αναγνώστη στο εξής εύλογο ερώτημα:

Υπήρξε η Ατλαντίδα και αν ναι που βρισκόταν;


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της φιλοσοφίας, ο Πλάτωνας έκανε μία αναφορά σε μία πόλη που τιμωρήθηκε για την απληστία και την αλαζονεία από τους Θεούς.

Η αναφορά γίνεται στα έργα "Τίμαιος" και "Κριτίας". Η τιμωρία ήταν η πόλη αυτή να βυθιστεί για πάντα από το δωδεκάθεο.

Χωρίς να αναφέρουμε γεωγραφική θέση, οι μόνες πληροφορίες που γνωρίζουμε είναι πως η πόλη αυτή ήταν αρκετά πλούσια, μεγάλη όσο μία Ήπειρος, με εκπληκτική τεχνολογία και στρατό.

Η γλώσσα του λαού αυτού ήταν τα ελληνικά και καταγόταν μάλιστα από τους Έλληνες. Προσέξτε όμως, οι Άτλαντες θεωρούσαν τον εαυτό τους ανώτερο από τις ελληνικές "πόλεις-κράτη".

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τις θεωρίες θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κατακλυσμός και η φωτιά, αποτελούν μέσο εξαυνισμού σχεδόν σε όλη την παγκόσμια μυθολογία. Από την Κίνέζικη μέχρι την Σλαβική κ.ο.κ.

Απο εκεί άλλωστε εμπνεύστηκε και ο Χριστιανισμός τον κατακλυσμό του Νώε αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας.

Ας αρχίσει η ανάλυση των θεωριών:


1η ΘΕΩΡΙΑ:
Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Ατλαντίδα είναι φυσικά μία αναφορά για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση ενός μεγάλου τμήματος του νησιού.


Συγχωρήστε με, αλλά η εξήγηση αυτή μου φαίνεται τρομερά άτοπη.

Όποιος βιαστεί να διαφωνήσει καλύτερα να σκεφτεί τα παρακάτω:

Δεν αμφιβάλλω ότι η Σαντορίνη ήταν μία από τις ακμάζουσες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας λόγω του εμπορίου της και της γεωγραφικής της θέσης. Όμως βρε παιδιά πως γίνεται να είχε η Σαντορίνη προηγμένη τεχνολογία;

Αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν αποκαλύψει κάτι τέτοιο.

Επίσης, ο σκοπός της βύθισης της Ατλαντίδας ήταν η τιμωρία των ακόλαστων πλέον πολιτών της, και εδώ έρχεται το καλό:
Οι Σαντορινιότες, καθώς ήταν από τότε ατσίδες, είχαν προβλέψει την έκρηξη του Ηφαιστείου (προφανώς λόγω σεισμικών δονήσεων ή καπνών) και είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν το νησί!

Πραγματικά δεν βρέθηκε ούτε ένας νεκρός από τους αρχαιολόγους. Τι τιμωρία θα ήταν αυτή από την στιγμή που όλοι οι κάτοικοι επέζησαν;

Ακόμα, ο Πλάτωνας αναφέρει ότι η Ατλαντίδα ήταν τόσο μεγάλη όσο μία ήπειρος. Εντάξει την Σαντορίνη, ήπειρο δεν την λες...


Ας περάσουμε στον επόμενο υποψήφιο.


2η ΘΕΩΡΙΑ:
Κρήτη!


Σας φαίνεται παράξενο; Κι εμένα, αλλά μιας και το νησί της Κρήτης διεκδικεί κι αυτό τον τίτλο miss Ατλαντίδα δεν θα ήταν σωστό να το προσπεράσουμε.

Ο Μινωικός πολιτισμός που έκανε κι αυτός θραύση τότε ήταν αποδεδειγμένα ισχυρότατος τόσο λόγω του εμπορίου όσο και του τεράστιου στόλου του που αριθμούσε εκατοντάδες τριήρεις.

Αναφορές μας λένε ότι όντως τα μυαλά των Μινωιτών ήταν πάνω από το κεφάλι τους εκείνη την εποχή. Μία ηφαιστειακή έκρηξη (από το ηφαίστειο της Σαντορίνης) κατέστρεψε λόγω των βράχων που εξφενδονίστηκαν από την Σαντορίνη στην Κρήτη με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί.

Το βασικό λάθος της θεωρίας αυτής είναι ότι ένα μέρος της Κρητης καλύφθηκε από την Ηφαιστειακή σκόνη, άρα δεν βυθίστηκε (μπορεί βέβαια ένα τεράστιο κύμα λόγω του Ηφαιστείου να χτύπησε το νησί αλλά δεν γίνεται κάποια αναφορά γι'αυτό).

Εκτός αυτού μετά την καταστροφή αυτή η Μινωικός πολιτισμός δεν εξαφανιστηκε αλλά συνέχισε να υπάρχει στην Κρήτη.

Αν έχετε πειστεί με κάποια από τις δύο παραπάνω θεωρίες τότε δεν υπάρχει λόγος να διαβάσετε κι τις επόμενες!

Πάντως τώρα θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα πράγματα.


3η ΘΕΩΡΙΑ:
Θα μπορούσε η Ατλαντίδα να είναι η πόλη της Τροίας;


Πολύ πιθανόν! Η Τροία ήταν υπερβολικά πλούσια πόλη, με ισχυρό στρατό και καταλάμβανε μία αρκετά μεγάλη έκταση.

Το ατού της Τροίας είναι ότι η πόλη ήταν χωρισμένη σε επίπεδα. Εννούμε δηλαδή ότι υπήρχαν 7 διαφορετικά τείχη μέχρι να φτάσει κάποιος στα τελευταία που περιέβαλλαν τα Βασιλικά Ανάκτορα.

Τα ίδια ακριβώς επίπεδα υπήρχαν και στην πόλη της Ατλαντίδας. Καμία από τις δύο παραπάνω πόλεις δεν είχε αυτο το πλεονέκτημα. Όμως, το ακόμα μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η ένδοξη πόλη των Τρώων καταστράφηκε από τους Έλληνες και όχι από κάποια φυσική καταστροφή (αν και λέγεται ο,τι ο Θεός Ποσειδώνας γκρέμισε με σεισμό τα τείχη της πόλης).


4η ΘΕΩΡΙΑ:
Υπάρχει μία δυνατή θεωρία ότι οι Ατλαντες δεν είχαν καθόλου φιλικές σχέσεις με τους Έλληνες κι αυτό δεν το καταλαβαίνω γιατί είμαστε ένας γλυκός και αξιαγάπητος λαός. :)


Πέρα από την πλάκα, ήρθαν από τα Δυτικά και οι δύο αυτοί λαοί πολέμησαν και το αποτέλεσμα ήταν η ήττα των Ατλάντιων.

Οι Έλληνες τους έδιωξαν προς την Αφρική κίνηση που συμμερίστηκαν και οι Αιγύπτιοι (οι οποίοι είχαν συνάψει φιλικές σχέσεις με τους Έλληνες) με αποτέλεσμα οι Ατλάντιοι να εκδιωχθούν ακόμα νοτιότερα.

Στην Νότια Αφρική, η Ατλάντιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Μαύρη Ήπειρο και κατασκεύασαν πλοία με τα οποία κατευθύνθηκαν δυτικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως απομεινάρια ξύλινων καραβιών με ελληνικές λέξεις πάνω έχουν εντοπιστεί στην περιοχή αυτή. Λέγεται πως οι Ατλάντιοι στη συνέχεια αποίκησαν στην Νότια Αμερική. Πέρα από το ότι οι Ατλάντιοι είχαν πλέον μία νέα Ατλαντίδα τόσο μεγάλη όσο μία Ήπειρο, έχτισαν επίσης την πόλη με επίπεδα (όπως οι Τρώες) και ανέπτυξαν μία ισχυρή οικονομία.


5η ΘΕΩΡΙΑ:
*Η θεωρία αυτή βασίζεται σε προσωπική μου άποψη* Κατά την γνώμη μου θεωρώ ότι ο Πλάτωνας, επηρεασμένος από την έκρηξη και την καταστροφή που προκάλεσε το ηφαίστειο της Σαντορίνης σε δύο νησιά, έπλασε έναν μύθο τόσο αληθοφανή που καθιστούσε σε κάποιον αδύνατον να ξεχωρίσει την αλήθεια από τον μύθο.


Ο Πλάτωνας ήθελε έτσι μέσω αυτού του αλληγορικού μύθου να δείξει ότι δεν πρέπει ο άνθρωπος να ξεπερνάει τα όρια και να κυριεύεται από αλαζονεία.

Αυτό φαίνεται καθαρά και στο έργο του με τον τίτλο "Πολιτεία". Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τον μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας!

1) Αλήθεια, εσάς ποιά είναι η γνώμη σας;

2) Συμφωνείτε με τα παραπάνω ή έχετε σκεφτεί κάποια άλλη θεωρία;
source:coolweb.gr