p

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ελληνική καινοτομία κατά της γραφειοκρατίας

Η ιδέα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Καταστάσεως αφορούσε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ληξιαρχείων της Ε.Ε.


Στόχος της ομάδας του καθηγητή Σπύρου Βρέλλη ήταν έχουν τη δυνατότητα οι αρχές των κρατών μελών να ανταλλάσσουν τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία, και παράλληλα να λαμβάνουν άμεσα τα απαιτούμενα έγγραφα. Μερικά από τα πιστοποιητικά που συνήθως ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών είναι η γέννηση τέκνων, οι γάμοι, οι βαπτίσεις, οι αναγνωρίσεις ή νομιμοποιήσεις τέκνων και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό μία ελληνική ομάδα ειδικών και επιστημόνων αναλαμβάνει τη δημιουργία Πλατφόρμας Ανταλλαγής Ληξιαρχικών Πράξεων, μίας ψηφιακής "ενιαίας προσωπικής κατάστασης", υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικής Καταστάσεως (Commission Internationale de l'Εtat Civil ή CIEC).

Το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλούς ανταλλαγής ληξιαρχικών εγγράφων που αφορούν την προσωπική κατάσταση των πολιτών χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και ξεκίνησε στο τέλος του 2010. Στόχος του είναι μέσα σε δύο χρόνια τα ληξιαρχεία 12 χωρών της Ευρώπης και τεσσάρων εκτός (Ελβετία, Τουρκία, Μεξικό, Κροατία) να είναι συνδεδεμένα ηλεκτρονικά και να αναταλλάσουν σχετικές πληροφορίες.
real.gr