p

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η Λάρα Κροφτ "ξαναχτυπά"!

Η Λάρα Κροφτ αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ηρωίδες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η γοητεία και τα πλούσια κάλλη της βοήθησαν αρκετά στην επιτυχία της σειράς Tomb Raider......
Σοβαρά τώρα, τα ρεαλιστικά και πανέμορφα γραφικά για την τότε εποχή σε συνδυασμό με ένα μοναδικό gameplay που βασιζόταν στην λύση γρίφων, συνέβαλαν στην θερμή αποδοχή του κόσμου αλλά και την δημιουργία ενός τίτλου ορόσημο για την κατηγορία των action adventures. Με την κυκλοφορία του Tomb Raider Trilogy, μέρος της σειράς Classics HD, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις περιπέτειες της βρετανίδας ηρωίδας σε HD απεικόνιση. Το συγκεκριμένο πακέτο αποτελεί προνόμιο των PS3 χρηστών, καθώς δύο εκ των τίτλων που συμπεριλαμβάνονται μέσα: Tomb Raider Legend και Anniversary, έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο Xbox 360.

Tomb Raider: Legend
Η υπόθεση των τίτλων παραμένει αναλλοίωτη με την Λάρα να γυρνάει σε διάφορα μέρη του κόσμου, εξερευνώντας τύμβους. Η επιλογή μιας εκ της παραγωγής γίνεται μέσω ενός launcher, με τον οποίο γίνεται πιο εύκολη η μεταπήδηση από την μία περιπέτεια της Λάρα Κροφτ στην άλλη. Το Tomb Raider: Legend είναι ο πρώτος τίτλος της HD τριλογίας και αποτελεί μία μορφή ένδειξης του gameplay της σειράς , που την έκανε τόσο γνωστή. Το gameplay όμως, είναι ένας από τους τομείς στον οποίο δεν έχει προστεθεί ούτε ανανεωθεί απολύτως τίποτα. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα μάχης είναι ξεπερασμένο, έχοντας χάσει την παλιά του αίγλη. Πολλές φορές το σύστημα στόχευσης δεν λειτουργεί σωστά με την Λάρα να στοχεύει σε εντελώς άσχετα με την επιλογή του παίκτη σημεία, ενώ η προβληματική κάμερα δεν είναι σε θέση να καλύψει πάντα το οπτικό πεδίο που απαιτείται για τη μετάβαση του χαρακτήρα από ένα σημείο σε ένα άλλο. Παρόλα αυτά, η παραγωγή προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα δράσης και λύσης γρίφων.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο χρήστης θα χρειαστεί να ταξιδέψει με μία μοτοσικλέτα ώστε να επιστρέψει ή να πάει σε διάφορες τοποθεσίες, όπου ορδές αντιπάλων θα του σταθούν εμπόδιο. Η παραπάνω δράση είναι μία διασκεδαστική και αποδεκτή εναλλαγή μεταξύ του ανελέητου gunfight και της επίλυσης γρίφων. Οι βελτιώσεις στον οπτικό τομέα είναι λιγότερες σε σύγκριση με το Tomb Raider: Anniversary: οι κινήσεις της Lara μπορεί να παρουσιάζονται με ομαλότερα animations στην HD έκδοση, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που φαίνονταν άκομψες και αρκετά άγαρμπες για τα σημερινά δεδομένα. Άλλο ένα παράπονο είναι η ποιότητα των υφών και του περιβάλλοντος, η οποία είναι κάτω του μετρίου. Κάτι τέτοιο βέβαια μαρτυρά πως η Eidos Interactive αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο HD λίφτινγκ της ίδιας της ηρωίδας.

Ο ακουστικός τομέας είναι ένα ακόμα από τα μειονεκτήματα του Tomb Raider: Legend. Το soundtrack έχει ανανεωθεί με την χρήση καινούργιων οργάνων, δίνοντας έτσι μία φρέσκια νότα στην μουσική ενορχήστρωση. Εκεί που απογοητεύει ο συγκεκριμένος τομέας είναι οι διάλογοι. Ακόμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, οι φωνές των ηθοποιών τείνουν να ακούγονται υπερβολικά δυνατά σε σχέση με άλλους ήχους του περιβάλλοντος. Σε καμία περίπτωση, το Tomb Raider: Legend δεν αποτελεί έναν μέτριο τίτλο λόγω των προβλημάτων του. Μπορεί η ηλικία της παραγωγής να φαίνεται, όμως είναι ένα δυνατό ξεκίνημα για την τριλογία.

Tomb Raider: Anniversary
Ο δεύτερος τίτλος στην σειρά είναι το Tomb Raider: Anniversary. Τα πράγματα δεν αλλάζουν δραματικά και εδώ για το gameplay. Όπως και στην περίπτωση του Legend, ο χειρισμός δεν έχει ανανεωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα μάχης δείχνει αρκετά ξεπερασμένο σε boss fights όπως αυτή με τον T-Rex. Η αποφυγή των εχθρών με dodge roll δεν πετυχαίνει πάντα και έτσι δεν χρησιμεύει σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ότι αφορά τον οπτικό τομέα, η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να παρουσιάσει με επιτυχία την βελτιωμένη απεικόνιση του Tomb Raider: Legend. Από τα στοιχεία του περιβάλλοντος μέχρι και τα περισσότερα πολύγωνα που προστέθηκαν στο μοντέλο της Lara Croft, όλα είναι δείγματα εξαιρετικής δουλειάς με ιδιαίτερα ανανεωμένες τις υφές σε αντίθεση με το Legend. Η συγκεκριμένη παραγωγή δίνει μαθήματα στο πως μπορεί μία εταιρία να κρατήσει ζωντανή μία σειρά, ακόμα και μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Tomb Raider: Undeworld
Η τρίτη και τελευταία προσθήκη στην τριλογία είναι το Tomb Raider: Undeworld, το οποίο αποτελεί και συνέχεια του Tomb Raider: Legend. Όντας μία από τις πιο πρόσφατες παραγωγές της σειράς και έχοντας ήδη κυκλοφορήσει σε PS3 και Xbox 360, ήταν σχεδόν σίγουρο πως ο τίτλος θα παραμείνει ίδιος και ο πιο δυνατός στον οπτικό τομέα. Η Eidos Interactive απλά πρόσθεσε το εν λόγω game ως έναν από τους διαθέσιμους τίτλους της τριλογίας, δίχως να αλλάξει το παραμικρό στοιχείο. Οι μικρότεροι σε ηλικία φίλοι, θα χαρακτηρίσουν το Underworld ως τον καλύτερο τίτλο της τριλογίας, λόγω του νεοτεριστικού χαρακτήρα του.

Το Tomb Raider: Trilogy αποτελεί μια δελεαστική πρόταση για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά. Με το συγκεκριμένο HD πακέτο, οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να μάθουν από πρώτο χέρι τους λόγους για τους οποίους γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία η σειρά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα HD γραφικά. Από την άλλη βέβαια, οι φανατικοί της σειράς και οι gamers που είχαν ασχοληθεί σε προηγούμενες γενιές με το franchise, δεν έχουν κάποιο σοβαρό λόγο να ενδιαφερθούν για αυτό το πακέτο πέρα από την εισαγωγή των achievements/trophies. Τέλος, η αρκετά χαμηλή τιμή διάθεσης της τριλογίας συμβάλει από την πλευρά της στη δημιουργία ενός δελεαστικού πακέτου.

Πηγή:
Enternity.gr
menslounge.gr