p

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Google επιταχύνει το Internet με το SPDY

Το Hyper Text Transfer Protocol (το γνωστό http των URL) είναι μεν το πιο διαδεδομένο πρωτόκολλο για τη μεταφορά δεδομένων στο ίντερνετ, όμως δεν είναι και το πιο αποδοτικό.
Έτσι, το Νοέμβριο του 2009 η Google άρχισε να εργάζεται σε έναν γρηγορότερο αντικαταστάτη, ονόματι SPDY (από το speedy=γρήγορος). Σήμερα, αν χρησιμοποιείτε τον Chrome σε σελίδες της Google, μπορείτε να δείτε το SPDY στην πράξη.

Ένας τρόπος να δείτε τη διαφορά είναι να χρησιμοποιήσετε τον Chrome και τον Firefox για να ανοίξετε απαιτητικά αρχεία στα google documents. Ο Chrome θα ανοίγει τα αρχεία περίπου 20% γρηγορότερα. Η ίδια διαφορά φαίνεται και σε sites όπως το gmail, το iGoogle και το Google Advanced Scholar Search.

H Google διαθέτει επίσης ένα extension για τον chrome που λειτουργεί σαν benchmark, ώστε να μπορείτε να χρονομετρήσετε τη διαφορά. Θα το βρείτε εδώ.

Βέβαια, το πρωτόκολλο επικοινωνίας δεν είναι το μόνο που επηρεάζει την ταχύτητα ενός site. Παράγοντες όπως ο φόρτος του δικτύου στην πλευρά του χρήστη, του ISP ή του server επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Επίσης, το SPDY λειτουργεί μόνο αν υποστηρίζεται τόσο από το browser όσο και από τον server. Έτσι, σε άλλα sites, όπως το Facebook ή το Yahoo, δεν θα υπάρχει τέτοια διαφορά στην ταχύτητα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μορφή των δεδομένων. Το SPDY δεν έχει μεγαλύτερη ταχύτητα με κάποιο μαγικό τρόπο. Ένα από τα πράγματα που κάνει είναι να χρησιμοποιεί συμπίεση gzip για να μειώσει τον όγκο των δεδομένων. Όμως σε δεδομένα που είναι ήδη συμπιεσμένα, όπως MP4 streaming video ή εικόνες jpeg, δεν έχει να επιδείξει μεγαλύτερη ταχύτητα.

Παρά τους περιορισμούς όμως, το SPDY έχει και άλλους άσσους στο μανίκι του. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα σημαντικότερα στοιχεία μιας σελίδας - για παράδειγμα να φορτώνει πρώτα το βίντεο ας μια σελίδα και ύστερα μια διαφήμιση.

Στα σχέδια της google είναι το SPDY να είναι open source. Ήδη μπορείτε να βρείτε τον κώδικα C++ εδώ, καθώς και ένα πειραματικό Apache Web Server module, για όσους θα θέλατε να πειραματιστείτε από την πλευρά του server.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Google σύντομα θα απελευθερώσει επίσημα τον source code και θα υποβάλλει το SPDY στο World Wide Web Consortium (W3C) ώστε να επισημοποιηθεί ως πρωτόκολλο.

ΠΗΓΗ: PCSTEPS.GR