p

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αίγυπτος: Στους 12 οι νεκροί και στους 100 οι τραυματίες από την θρησκευτική βία

Στους 12 έφτασαν οι νεκροί και στους 100 οι τραυματίες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο Κάιρο.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψή του σε χώρες του Κόλπου και συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα. Μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου, ένταση επικρατεί
στην περιοχή Ιμπάντα του Καΐρου.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ομάδα μουσουλμάνων επιτέθηκε σε εκκλησία κοπτών στη συνοικία Ιμπάντα του Καΐρου, απαιτώντας να τους παραδοθεί μία γυναίκα που υποστήριζαν ότι είχε στραφεί στον ισλαμισμό.

Οι μουσουλμάνοι δήλωναν ότι η γυναίκα κρατείτο στην εκκλησία παρά τη θέλησή της. Οι φωνές μετετράπησαν σε συγκρούσεις με πυροβολισμούς, ενώ έριχναν μολότοφ και πέτρες. Μάλιστα, έβαλαν φωτιά στην εκκλησία και σε σπίτια που βρίσκονταν κοντά σε αυτήν. Η πυροσβεστική χρειάστηκε αρκετές ώρες για να θέσει υπό τον έλεγχό της τις πυρκαγιές.

Ο στρατός συνέλαβε 190 άτομα και όπως τονίστηκε στο ανακοινωθέν του, θα δικαστούν από το Ανώτατο Στρατοδικείο, και σύμφωνα με το ίδιο κείμενο «οποιαδήποτε επίθεση στο μέλλον σε χώρους λατρείας,ανεξαρτήτως θρησκείας, θα τιμωρείται αυστηρά».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ζήτησε "να παρθούν επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της θρησκευτικής βίας, πριν η Αίγυπτος επανέλθει σε μαύρους χρόνους".



www.pentapostagma.gr