p

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Παρέμβαση στον εισαγγελέα από την οικογένεια της Στέλλας

Ζητούν να μην περιοριστεί η έρευνα στους δύο νεαρούς, αλλά και στις ευθύνες των γιατρών



Με αίτημα της προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, μετά τις ανακοινώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, η οικογένεια Ακουμιανάκη αναμένεται να ζητήσει τη δρομολόγηση της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της 16χρονης Στέλλας και στο επίπεδο του νοσοκομείου, καθώς και των γιατρών που αντιμετώπισαν το περιστατικό μέθης της ανήλικης την επίμαχη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ο πατέρας της 16χρονης, Μανώλης Ακουμιανάκης αναφέρεται στον ελλιπή τρόπο με τον οποίο εκτιμά ότι αντιμετωπίστηκε το περιστατικό της κόρης του και πλέον επίσημα η οικογένεια ουσιαστικά ζητά από τον εισαγγελέα να μην επικεντρώσει την έρευνα του μόνο στις ευθύνες των δύο νεαρών, ενός 23χρονου και ενός 17χρονου, που παραπέμπονται με τις κατηγορίες της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο και του βιασμού (καταναγκασμού σε ασελγείς πράξεις), αλλά και στις ενδεχόμενες ευθύνες γιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Η οικογένεια εμφανίζεται μεν ευχαριστημένη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας σε σχέση με τα πρώτο κομμάτι του συμβάντος, όσα έγιναν δηλαδή πριν μεταφερθεί η 16χρονη στο νοσοκομείο, εκφράζει όμως τουλάχιστον απορία για το γεγονός ότι δεν εξετάστηκαν σχεδόν καθόλου τα αίτια και οι εν γένει συνθήκες θανάτου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και κατέληξε η άτυχη Στέλλα.
Έτσι, στο αίτημα γίνεται – κατά τις πληροφορίες – αναφορά στην κατάθεση ενός υπαλλήλου του νοσοκομείου σχετικά με την παρουσία συγκεκριμένου ειδικευόμενου γιατρού στο ίδρυμα τη μοιραία νύχτα. Η αναφορά αυτή φέρεται να αντικρούεται με τις καταθέσεις των υπολοίπων γιατρών και νοσηλευτών, που υποστηρίζουν ότι ο γιατρός εφημερίας βρισκόταν στη θέση του και όχι ο ειδικευόμενος που ανέφερε ο πρώτος μάρτυρας.
Επίσης, η οικογένεια ζητά να διαπιστωθεί εάν όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές εφημερίας ήταν στη θέση τους τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, τον διορισμό ιατροδικαστή εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης, αλλά και την παράδοση υλικού από τα φύλλα ασθενών άλλων περιόδων αυξημένης κίνησης περιστατικών μέθης στο νοσοκομείο.
Αίτημα διορισμού ιατροδικαστή και έρευνας παρουσίας γιατρών στην εφημερία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Ακουμιανάκη – το αίτημα υπογράφουν ο πατέρας και η μητέρα της Στέλλας – εκτιμά ότι υπήρξε ολιγωρία στη συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού από το νοσοκομείο Ρεθύμνου από την προανακριτική αρχή, δηλαδή την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι καταθέσεις των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου έγιναν με καθυστέρηση πέντε ημερών από το θάνατο της Στέλλας.
Τα βασικά σημεία του αιτήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ως εξής:
Γίνεται αναφορά σε κατάθεση υπαλλήλου που τη νύχτα του περιστατικού είχε βάρδια. Φέρεται να υποστηρίζει ότι ο ίδιος μετέφερε τη 16χρονη στο ΤΕΠ, όπου την παρέλαβε συγκεκριμένος ειδικευόμενος γιατρός, που απλώς της τοποθέτησε ορό, χωρίς άλλες ενέργειες. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων του νοσοκομείου φέρονται να συγκρούονται με αυτήν την κατάθεση, καθώς υποστηρίζουν ότι ο ειδικευόμενος γιατρός που αντιμετώπισε το περιστατικό ήταν άλλος, δηλαδή αυτός που είχε κανονικά εφημερία.
Επίσης, οι γονείς της άτυχης Στέλλας ζητούν το διορισμό ιατροδικαστή εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και τη διενέργεια νέας τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, που έχουν ήδη ερευνηθεί από τους ιατροδικαστές Αντώνη Παπαδομανωλάκη και Σταμάτη Μπελιβάνη.
Η οικογένεια Ακουμιανάκη θα ζητήσει ακόμα να χορηγηθούν από το νοσοκομείο φύλλα ασθενών με μέθη άλλων περιόδων για να διαπιστωθεί πόσο αναλυτική αναφορά των περιστατικών γίνεται σε αυτά.
"Κλείνει" η δικογραφία με τις απολογίες των δύο νεαρών
Την τελική τους κατάθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, παρουσία και των δικηγόρων τους, πρόκειται να κάνουν πιθανότατα σήμερα ο 23χρονος και ο 17χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και για βιασμό (καταναγκασμό σε ασελγείς πράξεις) για την υπόθεση θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη.
Αμέσως μετά ο πολυσέλιδος φάκελος της δικογραφίας θα «κλείσει» για την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, η οποία πλέον θα παραπέμψει την υπόθεση στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου. Αυτός θα είναι που θα ασκήσει συγκεκριμένες διώξεις, έχοντας μελετήσει τη δικογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ακόμα και να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται τα δύο άτομα.
Οι νεαροί φέρονται να παραδέχθηκαν ότι πήγαν μαζί με τη 16χρονη στην αλάνα κάτω από τη Φορτέτσα και όταν πλέον – μετά την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ – η κοπέλα κατέρρευσε, την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί, μετά από ώρες, η κατάσταση της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί δηλητηρίαση και από αυτή να προκύψει εγκεφαλικό οίδημα. Η 16χρονη εισήχθη στη ΜΕΘ, όπου κατέληξε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.
Την άποψη ότι «με βάση τις καταθέσεις και τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία δεν στοιχειοθετείται, ούτε επιβεβαιώνεται η ασέλγεια, ο βιασμός ή ακόμα και η έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο» εξέφρασε στην Κρητική Επιθεώρηση ο δικηγόρος του 23χρονου, Γιώργος Στειακάκης. Ο ηρακλειώτης δικηγόρος υποστήριξε ακόμα ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να στηρίξει τις συγκεκριμένες διώξεις με βάση τη δικογραφία.
Οι δύο νεαροί μετά τις απολογίες τους στο προανακριτικό στάδιο, θα κληθούν από τον εισαγγελέα, όταν πλέον η δικογραφία θα έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
"Υποκριτική" η στάση της Αστυνομίας
«Τουλάχιστον υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, Γιάννης Σαριδάκης, το αίτημα της Α.Δ. Ρεθύμνου για την εισαγγελική έρευνα στο νοσοκομείο, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για υπόθαλψη εγκληματία σε γιατρούς, επειδή δεν αναφέρθηκαν περιστατικά μέθης ανηλίκων.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Μοσχοβάκης, μιλώντας για το συγκεκριμένο αίτημα, υποστήριξε πως ήδη το νοσοκομείο και οι γιατροί ακολουθούν την οδηγία και ενημερώνουν την αστυνομία. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει στην Κρητική Επιθεώρηση ότι το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους δεν περιορίζεται ή και δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στο νοσοκομείο. Όπως είπε, «πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα και πολιτικές και από την οικογένεια και από την κοινωνία και από την αστυνομία και από το δήμο για τη λειτουργία των κέντρων και από το νοσοκομείο».
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος υπό των φόβο των συνεπειών, οι ανήλικοι σε κατάσταση μέθης να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο, ακόμα και αν χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ, Γιάννης Σαριδάκης, κινούμενος στο ίδιο κλίμα, υποστήριξε πως «είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εγκαλείται ένας γιατρός για υπόθαλψη εγκληματία».
Υπενθύμισε, δε, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κάτω από ποιες συνθήκες κάνουν τη δουλειά τους οι γιατροί. «Είναι υποκριτικός νομικισμός της στιγμής, αντί να κοιτάξει κανείς το πρόβλημα κατάματα», συνέχισε.
Κατέληξε, δε, ότι οι γιατροί αδυνατούν την ώρα του φόρτου εργασίας όταν υπάρχει σε εξέλιξη η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών να ανταποκριθούν και στα καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου.




goodnet