p

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τα δάχτυλα των ποδιών παρουσιάζουν μια αντιαισθητική παραμόρφωση. Τι μπορείς να κάνεις

Τα δάκτυλα του ποδιού σου, το μεγάλο κυρίως παρουσιάζει μια παραμόρφωση που σε ενοχλεί. Πλησιάζει καλοκαίρι, τα ανοιχτά παπούτσια θα είναι καθημερινότητα κι εσύ θα νιώθεις συνεχώς άβολα... Τι φταίει;

Φταίνε τα στενά παπούτσια; Φταίει η κληρονομικότητα; Διορθώνεται το πρόβλημα; Πώς;

Ο χειρουργός ορθοπεδικός Γεώργιος Ε. Λαμπάκης σου δίνει όλες τις απαντήσεις...

Τι είναι;
Παρατηρείς πως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού στραβώνει, συνήθως προς το εσωτερικό του πέλματος και πολλές φορές ακόμη “ανεβαίνει” πάνω από το άλλο δάκτυλο. Αυτό φυσικά συνοδεύεται από έντονο πόνο και δυσκολία στο να φορέσεις παπούτσια. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα. Θα αισθανθείς πόνο, θα δεις τη διαφορά στο πέλμα σου και την... τελική διάγνωση θα τη δώσει ο ειδικός ορθοπεδικός που θα εξετάσει το πόδι σου. Για άλλη μια φορά βέβαια το γεγονός πως είσαι γυναίκα σε "αδικεί". Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη σε κάθε 1 άνδρα που παρουσιάζει αντίστοιχο πρόβλημα, αντιστοιχούν 9 γυναίκες με τέτοια παραμόρφωση στο πέλμα.

Φταίνε τα παπούτσια;
Μάλλον όχι! “Η κληρονομικότητα παίζει το βασικό ρόλο και τα στενά παπούτσια με τακούνι σε κάποιον που έχει την προδιάθεση επιταχύνουν την παραμόρφωση” εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικός Γεώργιος Ε. Λαμπάκης. Με άλλα λόγια το μόνο που μπορείς να κάνεις με τα αγαπημένα σου ψηλοτάκουνα είναι να επιταχύνεις το αναπόφευκτο.

Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;
Κι αν αισθάνεσαι ήσυχη πως θα... ακολουθήσεις τα χνάρια της μητέρας σου και τα σέξι ποδαράκια σου θα παραμορφωθούν σε πολλά χρόνια από σήμερα ίσως πρέπει να είσαι πιο προσεκτική. Ο χειρουργός ορθοπεδικός Γεώργιος Ε. Λαμπάκης εξηγεί πως αναλόγα με την περίπτωση μπορεί κάποιος να εμφανίσει το πρόβλημα ακόμη και από την ηλικία των 16 ετών.

Τι μπορώ να κάνω;
Να επισκεφθείς έναν ορθοπεδικό για να δεις πως θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη σε κάθε περίπτωση. Όμως ανάλογα με την περίπτωση διαφέρει και η θεραπεία. “Συγκεκριμένα απαιτείται καταρχήν σωστή διάγνωση της παραμόρφωσης, η οποία θα γίνει από το λεπτομερές ιστορικό, επιμελή κλινική εξέταση και ακτινολογική μελέτη. Κατόπιν ο ιατρός θα πρέπει να επιλέξει την ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες” αναφέρει ο κ. Λαμπάκης.

Ο γιατρός που ξέρει την παθολογία θα δει το πόδι και θα προτείνει συγκεκριμένη επέμβαση για συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης ο ορθοπεδικός ενδέχεται να κάνει επέμβαση:

1. Στα λεγόμενα μαλακά μόρια – τένοντας, τενοντομεταφορέες, θυλακοπλαστικές – όπου αυτές τις επεμβάσεις τις κάνουμε σε μικρότερες παραμορφώσεις και συνήθως σε πιο νέα άτομα. Είναι επέμβαση που δεν παρεμβαίνει στα κόκκαλα, αλλά στα "μαλακά" κομμάτια στην περιοχή του μεγάλου δακτύλου.

2. Οστεοτομίες: Αν η παραμόρφωση είναι μεγάλη πρέπει να γίνει οστεοτομία. Εδώ θα πρέπει ο χειρουργός να επέμβει στο ίδιο το κόκκαλο. Κόβεται το οστό και αλλάζει ο άξονας του δάκτυλου.

3. Αρθροπλαστικές: Εκτός από την επέμβαση στο κόκκαλο, θα πρέπει να αλλάξει και η άρθρωση του δακτύλου η οποία και έχει "παραμορφωθεί"!

Είναι εύκολη η εγχείριση;
Μην σε πιάνει πανικός. Πρόκειται για μια εγχείρηση ρουτίνας που δεν παύει όμως να είναι εξειδικευμένη. "Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ότι πολλές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Γίνονται μικροεπεμβάσεις που διορθώνουν το αισθητικό κομμάτι, χωρίς να γίνονται κάποιες περαιτέρω διορθώσεις, οι οποίες θα εμποδίσουν μια υποτροπή της νόσου." αναφέρει ο κ. Λαμπάκης. Γιατί αφού μπεις στη διαδικασία μια εγχείρισης, θέλεις να είσαι σίγουρη πως θα ξεμπερδέψεις μια και καλή με το πρόβλημα και τα ποδαράκια σου να είναι σέξι και όμορφα για πάντα.

Η εγχείρηση γίνεται με επισκληρίδειο προκειμένου να "κοιμηθούν" τα πόδια. "Αν η επέμβαση γίνει σωστά, με τη σωστή αναισθησία, ο ασθενής δεν πονάει. Απλώς μετά το χειρουργείο θα πρέπει για περίπου 5-7 μέρες να προσέχει ιδιαίτερα το πόδι του".

Μετά το χειρουργείο τι;
- Ο ασθενής μπαίνει το πρωί, κάνει έναν προεγχειρητικό έλεγχο, μπαίνει στο χειρουργείο και την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει σπίτι του
- Τις πρώτες μέρες μπορείς να κινείσαι φορώντας ένα ειδικό παπουτσάκι και μόνο για τις βασικές σου ανάγκες
- Στη δουλειά μπορείς να επιστρέψεις μετά από τρεις εβδομάδες. Αν βέβαια πρόκειται για δουλειά γραφείου. Σε περίπτωση που η εργασία σου απαιτεί ορθοστασία ίσως χρειαστεί να μείνεις στο σπίτι 2 μήνες.
- Θα μπορέσεις να φορέσεις τα δικά σου παπούτσια μετά τις 4-6 εβδομάδες, ανάλογα πάντα με την επέπμβαση. Και βέβαια ακόμη και τότε θα πρέπει να επιλέξεις φραδύ και άνετο παπούτσι κι όχι γόβα

Επιπλοκές από αυτό καθεαυτό το χειρουργείο ουσιαστικά δεν υπάρχουν. "Η χειρότερη επιπλοκή είναι η υποτροπή. Δηλαδή μετά από 2-3 χρόνια να ξαναστραβώσει το δάκτυλο" εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικός Γεώργιος Λαμπάκης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις με προσοχή τον γιατρό που θα σε αναλάβει. Ο ορθοπεδικός θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την κάθε περίπτωση και να κάνει την κατάλληλη επέμβαση.


www.tlife.gr