p

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Συνάντηση κορυφής Μέρκελ – Στρος Καν

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα νέα μέτρα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου και του επικεφαλής του ΔΝΤ.


Το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο αναμένεται να συναντηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν με φόντο τα σενάρια για το ελληνικό χρέος και τις πιέσεις της Κομισιόν για νέα μέτρα.

Στη συνάντηση Μέρκελ και Στρος-Καν θα συζητήσουν για την πορεία της Ελλάδας και για την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Καθοριστική για τα περαιτέρω βήματα είναι η έκθεση του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και προχωράει σε «επισκέψεις» σε όλα τα υπουργεία και μοιράζει «κίτρινες κάρτες». Ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος με δηλώσεις τις προηγούμενες μέρες ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει την κατάθεση της έκθεσης των ελεγκτών της τρόικας πριν τοποθετηθεί για το ελληνικό χρέος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους επανέλαβε ότι η έκθεση αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που αναφέρονται σε «αντάρτικο» βουλευτών του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ που τάσσονται ανοιχτά κατά ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πιέσεις από την Κομισιόν για νέα μέτρα

Για επιπλέον μέτρα, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός αλλά και οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος το 2011, κάνει λόγο η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι αποκλίσεις στους στόχους για το έλλειμμα προήλθαν από τις κακές επιδόσεις στη φορολογία, τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών που δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.

Έτσι, στην έκθεση σημειώνεται ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει από 10,5% το 2010 σε 9,5% το 2011 και 9,3% το 2012. Ήδη όπως σημειώνεται για το 2010 το έλλειμμα έκλεισε 2 μονάδες πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα με το πραγματικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 3,5% το 2011, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο μόνο τα τελευταία τρίμηνα του 2011 ή ακόμη και το 2012.

Την ίδια στιγμή το χρέος έφτασε σχεδόν το 142,8% του ΑΕΠ το 2010 και εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στο 157,7% το 2011 και στο 1666,1 το 2012, όταν το 2009 ήταν στο 127% του ΑΕΠ.

Αυξημένη ύφεση και «μαύρες» προβλέψεις για την ανεργία

«Μαύρες», όμως, είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν και για την ανεργία καθώς στην έκθεση σημειώνεται ότι οι μειωμένες ευκαιρίες για θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το «πάγωμα» των προσλήψεων και οι περικοπές στις συμβάσεις έργου στον δημόσιο τομέα θα σπρώξουν την ανεργία πάνω από το 15% σε όλη τη διάρκεια του 2012.

Επιπλέον η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 5,7% του ΑΕΠ και όπως αναφέρει η Κομισιόν περίπου τα μισά μέτρα είναι μόνιμα και αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ύφεση στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στο 4,8%.

«Πρέπει σοβαρά να ενισχύσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να κάνετε ένα άλμα στον σχεδιασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μετά να το εφαρμόσετε. Είναι, επίσης, απαραίτητο να βάλετε στην άκρη τις εσωτερικές διαμάχες και να δώσετε διακομματική στήριξη στο μνημόνιο» είπε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Παπανδρέου: Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της

Από το Όσλο χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τα νέα μέτρα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των φετινών στόχων για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι τα «σενάρια καταστροφής» δεν βοηθούν τις επενδύσεις και εν γένει το κλίμα στην αγορά και υπογράμμισε : «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δραστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι οι αγορές είναι ακόμη φοβισμένες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όπως προχωράμε θα τις πείσουμε».



Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν:

«Σχετικά με την ανακοίνωση των Εαρινών Προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η εφαρμογή του Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτελεί κλειδί και ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη μεσοπρόθεσμα μιας βιώσιμης πορείας ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως επισημαίνεται και στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κατώτερο σημείο της ύφεσης εκτιμάται ότι έχει ξεπεραστεί και βρίσκεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς το 2012 και σε αυτό θα συντελέσει, κυρίως, η στροφή της οικονομίας σε περισσότερη εξωστρέφεια με τη σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος, που προκύπτει κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών.

Ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις, επισημαίνεται και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι εαρινές προβλέψεις δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την υπό εξέλιξη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, αλλά ούτε και το υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Συνεπώς, οι προβλέψεις των δημοσιονομικών μεγεθών (του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους) αντικατοπτρίζουν στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση που θα διαμόρφωνε η παθητική αντιμετώπιση της κρίσης και η απουσία οποιασδήποτε νέας πολιτικής παρέμβασης από την κυβέρνηση».
real.gr