Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του γήρατος, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση της μέσης γυναίκας.....
Δεν είναι λίγες αυτές, που πιστεύουν πως η διατροφή αφορά μόνο στην απώλεια κιλών και πως κάθε απόμερους προσπάθεια για σωστή θρέψη, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια και ότι η μακροζωία και η καλή υγεία είναι απλά και μόνο θέμα γονιδίων. Και όμως, υπάρχει τρόπος να παρατείνουμε τη νεότητα με καλύτερη διατροφή.
Η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γήρανση του δέρματος, την ανθεκτικότητα των νυχιών, τη λάμψη των μαλλιών, την υγεία των δοντιών κ.α.
Τροφές που αγαπούν τα μαλλιά σας:
Κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά για πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12 έχουν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από ένα είδος πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη. Γι αυτό το λόγο μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων της τρίχας.
Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί μειωμένη παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθηλακίων με αποτέλεσμα τα μη υγιή μαλλιά. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, φιστίκια, φασόλια, όσπρια), μπορεί να επιφέρει μειωμένη διοχέτευση οξυγόνου και αίματος στους ιστούς των τριχοθηλακίων καθιστώντας τα μαλλιά πιο θαμπά, εύθραυστα και αδύναμα. Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά για Ψευδάργυρο.
Ο Ψευδάργυρος αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω). Επίσης, αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού που σε υψηλά επίπεδα προκαλεί τριχόπτωση. Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιχθυέλαια για βιταμίνη Α. Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α ισοδυναμεί με μαλλιά θαμπά, ξηρά και εύθραυστα.
Φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο για βιταμίνη C. Η Βιταμίνη C βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.
Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ιστών των τριχοθυλακίων, από τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τη φθορά των μαλλιών.
Τροφές για λαμπερό δέρμα χωρίς ρυτίδες:
Νερό: Βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση. Για λαμπερό και νεανικό δέρμα είναι απαραίτητη η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από το νερό που πίνουμε, ορισμένα τρόφιμα είναι επίσης πολύ καλές πηγές νερού.
Π.χ. καρπούζι, πεπόνι, ντομάτα, πορτοκάλι, γκρειπ φρουτ, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, γάλα κ.α. Εκτός από την απαραίτητη υγρασία που προσφέρει στην επιδερμίδα βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες που συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας.
Η κατανάλωση λυκοπενίου (ντομάτα), ω3, ω6 λιπαρών οξέων( σαρδέλες, σολωμός, ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί ) και αντιοξειδωτικών έχουν φωτοπροστατευτική δράση και αυξάνουν την αντοχή του δέρματος στις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το χρώμα της επιδερμίδας βελτιώνεται και το δέρμα αποκτά τη χαμένη λάμψη και ελαστικότητα. Ακόμη, επιβραδύνεται σημαντικά ο σχηματισμός νέων ρυτίδων.
Αντιοξειδωτικές ουσιές είναι η Βιταμίνη Ε, Συνένζυμο Q10, Σελήνιο, Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή κ.α. τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, ρόδι, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές,κ.α.
Τροφές για γερά νύχια:
Προσθέτουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι, κόκκινο κρέας, φακές,) για να μην έχουν τα νύχια ραβδώσεις και για να μην είναι λεπτά και εύθραυστα.. Ασβέστιο ( γάλα, τυρί, γιαούρτι) για να έχουν δύναμη και αντοχή. Ψευδάργυρο (Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά) για ανάπλαση των ιστών στα νύχια. Τα άσπρα στίγματα στα νύχια είναι σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου και όχι ασβεστίου.
Επίσης τροφές πλούσιες σε
Βιτ. Α(Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, βιτ. Β , βιτ.C(εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές όλων των χρωμάτων), , και πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά ) δυναμώνουν τα νύχια που βρίσκουν το φυσιολογικό τους χρώμα, δείχνουν υγιή , δεν είναι εύθραυστα και ξεφλουδισμένα
Τροφές για λαμπερό χαμόγελο:
μικρά ψαράκια που καταναλώνονται με τα κόκαλα , γαρίδες και σολομό για φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού.
Γάλα, τυρί και γιαούρτι για ασβέστιο και φωσφόρο, που δίνουν δύναμη στα δόντια και προφυλάσσουν από την τερηδόνα. Φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο για βιταμίνη C. Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι τα πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν.
Κοκκίνου Μαρία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Προϊσταμένη τμήματος Διατροφής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου
Μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή»
Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών
Δεν είναι λίγες αυτές, που πιστεύουν πως η διατροφή αφορά μόνο στην απώλεια κιλών και πως κάθε απόμερους προσπάθεια για σωστή θρέψη, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια και ότι η μακροζωία και η καλή υγεία είναι απλά και μόνο θέμα γονιδίων. Και όμως, υπάρχει τρόπος να παρατείνουμε τη νεότητα με καλύτερη διατροφή.
Η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γήρανση του δέρματος, την ανθεκτικότητα των νυχιών, τη λάμψη των μαλλιών, την υγεία των δοντιών κ.α.
Τροφές που αγαπούν τα μαλλιά σας:
Κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά για πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12 έχουν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από ένα είδος πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη. Γι αυτό το λόγο μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων της τρίχας.
Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί μειωμένη παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθηλακίων με αποτέλεσμα τα μη υγιή μαλλιά. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, φιστίκια, φασόλια, όσπρια), μπορεί να επιφέρει μειωμένη διοχέτευση οξυγόνου και αίματος στους ιστούς των τριχοθηλακίων καθιστώντας τα μαλλιά πιο θαμπά, εύθραυστα και αδύναμα. Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά για Ψευδάργυρο.
Ο Ψευδάργυρος αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω). Επίσης, αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού που σε υψηλά επίπεδα προκαλεί τριχόπτωση. Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιχθυέλαια για βιταμίνη Α. Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α ισοδυναμεί με μαλλιά θαμπά, ξηρά και εύθραυστα.
Φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο για βιταμίνη C. Η Βιταμίνη C βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.
Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ιστών των τριχοθυλακίων, από τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τη φθορά των μαλλιών.
Τροφές για λαμπερό δέρμα χωρίς ρυτίδες:
Νερό: Βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση. Για λαμπερό και νεανικό δέρμα είναι απαραίτητη η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από το νερό που πίνουμε, ορισμένα τρόφιμα είναι επίσης πολύ καλές πηγές νερού.
Π.χ. καρπούζι, πεπόνι, ντομάτα, πορτοκάλι, γκρειπ φρουτ, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, γάλα κ.α. Εκτός από την απαραίτητη υγρασία που προσφέρει στην επιδερμίδα βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες που συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας.
Η κατανάλωση λυκοπενίου (ντομάτα), ω3, ω6 λιπαρών οξέων( σαρδέλες, σολωμός, ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί ) και αντιοξειδωτικών έχουν φωτοπροστατευτική δράση και αυξάνουν την αντοχή του δέρματος στις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το χρώμα της επιδερμίδας βελτιώνεται και το δέρμα αποκτά τη χαμένη λάμψη και ελαστικότητα. Ακόμη, επιβραδύνεται σημαντικά ο σχηματισμός νέων ρυτίδων.
Αντιοξειδωτικές ουσιές είναι η Βιταμίνη Ε, Συνένζυμο Q10, Σελήνιο, Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή κ.α. τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, ρόδι, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές,κ.α.
Τροφές για γερά νύχια:
Προσθέτουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι, κόκκινο κρέας, φακές,) για να μην έχουν τα νύχια ραβδώσεις και για να μην είναι λεπτά και εύθραυστα.. Ασβέστιο ( γάλα, τυρί, γιαούρτι) για να έχουν δύναμη και αντοχή. Ψευδάργυρο (Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά) για ανάπλαση των ιστών στα νύχια. Τα άσπρα στίγματα στα νύχια είναι σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου και όχι ασβεστίου.
Επίσης τροφές πλούσιες σε
Βιτ. Α(Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, βιτ. Β , βιτ.C(εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές όλων των χρωμάτων), , και πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά ) δυναμώνουν τα νύχια που βρίσκουν το φυσιολογικό τους χρώμα, δείχνουν υγιή , δεν είναι εύθραυστα και ξεφλουδισμένα
Τροφές για λαμπερό χαμόγελο:
μικρά ψαράκια που καταναλώνονται με τα κόκαλα , γαρίδες και σολομό για φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού.
Γάλα, τυρί και γιαούρτι για ασβέστιο και φωσφόρο, που δίνουν δύναμη στα δόντια και προφυλάσσουν από την τερηδόνα. Φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο για βιταμίνη C. Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι τα πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν.
Κοκκίνου Μαρία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Προϊσταμένη τμήματος Διατροφής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου
Μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή»
Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών