p

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την φοροκάρτα

Είναι η φοροκάρτα και μπαίνει στην καθημερινότητά μας από τον επόμενο μήνα για να τη διευκολύνει, απαλλάσσοντάς μας από την υποχρέωση να μαζεύουμε αποδείξεις.....


Τι είναι

Η φοροκάρτα είναι ένας προαιρετικός τρόπος καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που θα εκδίδονται, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποχρέωση που έχουν να συλλέγουν αποδείξεις.

Πως είναι

-Είναι μια ανώνυµη κάρτα στις διαστάσεις μιας συνηθισμένης πιστωτικής κάρτας

-Η µπροστινή όψη θα έχει χρώµα λευκό και θα περιέχει την ονοµασία «Κάρτα Αποδείξεων» µαζί µε το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα», ενώ η πίσω όψη θα φέρει µια µαγνητική ταινία, όπως κάθε πιστωτική κάρτα

-Η φοροκάρτα δεν θα περιέχει κανένα στοιχείο του φορολογουμένου, ώστε να µην υπάρχει ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

-Οι πολίτες θα µπορούν να την προµηθεύονται από την τράπεζα επιλογής τους, χωρίς κόστος

Που στοχεύει

Η φοροκάρτα στοχεύει στη συγκέντρωση του αφορολόγητου ποσού. Το ποσό που θα συγκεντρώσει ο φορολογούμενος από τις φετινές συναλλαγές του µέσω της φοροκάρτας θα το αναγράψει στη φορολογική δήλωση του 2012, σε έναν νέο κωδικό που θα προστεθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο στο έντυπο Ε1. Παράλληλα, η κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων, για να κάνει εν συνεχεία τις σχετικές διασταυρώσεις.

Ενεργοποίηση

Στη κάρτα θα αναγράφεται ο 10ψήφιος αριθµός (π.χ. 12 3456 7890), τον οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει µε SMS για την ενεργοποίησή της, αφού για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να γίνει η αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που θα καταγραφούν σε αυτήν µε το αφορολόγητο όριο.

Ο κάτοχος της κάρτας µπορεί να την ενεργοποιήσει μέσω SMS στο54053, γράφοντας τον ΑΦΜ του, εν συνεχεία κενό, και µετά τον 10ψήφιο αριθµό της κάρτας. Στέλνοντας τα στοιχεία αυτά, θα λάβει µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα –όπως προκύπτει από τη σύµβαση που έχει υπογράψει ιδιωτική εταιρεία µε το υπουργείο– ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.

Ένας άλλος τρόπος ενεργοποίησης είναι µέσω ∆ιαδικτύου και συγκεκριµένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta, που ετοιµάζει τη συγκεκριµένη περίοδο ειδικά για τον σκοπό αυτόν η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ).

Ειδικό µάλιστα help desk που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 2110007111 .