p

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Επιστήμονες κατανοούν τους ιχθυόσαυρους

Λείψανα μιας «επικής» μάχης, ανακάλυψαν επιστήμονες στην γνάθο ενός θαλάσσιους τέρατος, το οποίο εκτιμάται πως ζούσε πριν 120 εκατομμύρια χρόνια.


Οι πληγές από το δάγκωμα του ιχθυόσαυρου, προήλθαν μάλλον από μέλος του ίδιους είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως ήταν αποτέλεσμα μάχης ανάμεσα σε δύο ιχθυόσαυρους που πάλευαν για την τροφή τους.

Οι ιχθυόσαυροι, ήταν τα δελφίνια της εποχής των δεινοσαύρων. Οι ενήλικες είχαν μήκος 6 μέτρα, μεγάλη μουσούδα και 100 δόντια, όπως αυτά των κροκοδείλων. Θηράματά τους, ήταν άλλα ψάρια αλλά και καλαμάρια.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι επιστήμονες που το μελέτησαν, το δάγκωμα και η απόσταση μεταξύ των δοντιών, υπολογίζεται πως προήλθαν από άλλον ιχθυόσαυρο, αφού κανένα άλλο είδος της εποχής δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία μάλιστα έδειξαν πως το δαγκωμένο κήτος επέζησε για αρκετό καιρό μετά την «μάχη».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα οστά του ιχθυόσαυρου σε μια απομακρυσμένη και έρημη πόλη, στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αυστραλίας.

Όταν το κήτος ζούσε, η Αυστραλία ήταν ακόμη δίπλα στην ανταρκτική και πολύ πιο νότια από ότι είναι τώρα. Ο καθαρισμός και η επανασυναρμολόγηση των οστών του ιχθυόσαυρου, αποκάλυψε το δάγκωμα κάτω από τη γνάθο του κήτους.

Πλέον, οι Αυστραλοί ερευνητές ελπίζουν πως αυτό το εύρημα θα τους βοηθήσει στο να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των κητών της εποχής.