p

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Ομάδα γερμανών πολιτικών από διάφορα κόμματα μελετά τρόπους ενίσχυσης της Ελλάδας οι οποίοι θα στοχεύουν στην ανάπτυξη



Το δεύτερο σχέδιο με το ηχηρό όνομα «Ηρακλής», που αναφέρεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, έχει συνταχθεί από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Γιώργο Χατζημαρκάκη


ΒΕΡΟΛΙΝΟ, « Η ΕΛΛΑΔΑ είναι χρεοκοπημένη. Μόνο που δεν το ξέρει ακόμη ». Τη φράση αυτή, που ισοδυναμεί με πιστοποιητικό οικονομικού θανάτου, την πρωτοείπε ο Χανς-Βέρνερ Σιν πριν από έναν χρόνο. Μπορεί οι Ελληνες να την αγνόησαν από τότε επιδεικτικά, ωστόσο ο διευθυντής του ονομαστού οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ιfo δεν το βάζει κάτω:Η χρεοκοπία, επαναλαμβάνει συνεχώς, αποτελεί πλέον παγιωμένο καθεστώς. Και «ανάσταση», προσθέτει, θα υπάρξει μόνο αν η χώρα μας αποφάσιζε κάποτε να βγει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει μετανιωμένη στη δραχμή. Ο γερμανός οικονομολόγος είναι ο γνωστότερος εκπρόσωπος μιας τάσης που εκφράζεται μόνο στη Γερμανία.

Δύο σχολές «σωτηρίας», αυτή που βλέπει «φως» σε πρόσθετα κονδύλια για τη χώρα μας και εκείνη που προκρίνει το «haircut» («κούρεμα») των χρεών, είναι διεσπαρμένες σε όλη την ήπειρό μας. Τo «κούρεμα» κερδίζει μάλιστα όλο και περισσότερους οπαδούς, δεδομένου ότι θεωρείται πλέον εντελώς αναπόφευκτο.

Λείπει ωστόσο μια «μικρή» αλλά σημαντική λεπτομέρεια- η αναπτυξιακή. Τα σχέδια που παρουσιάζουν για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας είναι συνήθως θεωρητικά και πάντως κάθε άλλο παρά χρηστικά.

Το κενό αυτό αρχίζει να καλύπτεται τελευταία από μια ομάδα πολιτικών, που είναι διασκορπισμένη σε διάφορα κόμματα και έχει ως κοινό σύνθημα «Ενα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Η αρχή έγινε από την πρώην βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ, που παρουσίασε το σχέδιό της σε διάσκεψη για την Ελλάδα, που έγινε προ διμήνου στην Ακαδημία Loccum, κοντά στο Ανόβερο.

Η μελέτη της προτείνει επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κυρίως Νότο, που θα αντιστοιχούν στο 1% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εισοδήματος. Για τη χρηματοδότησή τους προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση ευρωομολόγων, καθώς και η αξιοποίηση των χρημάτων από τα διαρθρωτικά προγράμματα, που έχουν μείνει από καιρό στα αζήτητα. «Πρόκειται για τεράστια ποσά, που δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών» λέει η κυρία ΣκαρπέληΣπερκ.

Το δεύτερο σχέδιο με το ηχηρό όνομα «Ηρακλής», που αναφέρεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, έχει συνταχθεί από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Γιώργο Χατζημαρκάκη, καθώς και τον οικονομολόγο Γενς Μπάστιαν. Ο στόχος του σχεδίου- που έχει σταλεί ήδη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον Γιώργο Παπανδρέου - είναι η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω ενός πακέτου επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν προκαταβολικά από την περίοδο χρηματοδότησης 2013-2020. Με τα χρήματα αυτά θα ενισχυθούν τομείς όπως ο τουρισμός, η Υγεία, καθώς και οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ο στόχος, τονίζουν, είναι η θεμελίωση μιας «βιώσιμης ανάπτυξης».

Το σχέδιο θα πάρει πάντως το βασικό «βάπτισμα του πυρός» αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ρόστοκ, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ελεύθερων Δημοκρατών (τα αποτελέσματά του δεν ήταν γνωστά κατά τον χρόνο συγγραφής του άρθρου), όπου ο κ. Χατζημαρκάκης θα το θέσει σε ψηφοφορία.

Υπέρ του σχεδίου (όπως και υπέρ του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ), όπως εκτιμά ο ίδιος, θα ταχθεί το ένα τρίτο του συνεδρίου, ενώ άλλο ένα τρίτο θα είναι εναντίον του. «Η τύχη του θα εξαρτηθεί λοιπόν από τη στάση του υπόλοιπου 30% των συνέδρων» λέει. «Εγώ πάντως θα δώσω τη μάχη με το επιχείρημαότι πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα. Ενα “όχι” σε αυ τό θα σήμαινε “όχι” και στην Ευρώπη. Αυτό θα επέβαλλε την αποχώρηση του κόμματός μας από την κυβέρνηση».

Πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος έχει βέβαια το σχέδιο, που προπαγανδίζει τελευταία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SΡD. «Οι Ελληνες χρειάζονται μια θετική προοπτική» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα Προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ. «Με ένα σχέδιο Μάρσαλ θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για στοχευμένες επενδύσεις, όπως στις πράσινες τεχνολογίες, με στόχο περισσότερη ανάπτυξη και νεωτερισμούς» προσθέτει. «Τα μέσα γι΄ αυτό θα μπορούσαν να προέλθουν από έναν πανευρωπαϊκό φόρο για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ετσι θα αναγκάζονταν να πληρώσουν για την ανάπτυξη και εκείνοι που προκάλεσαν τη χρηματιστική κρίση». Ο κ. Σνάιντερ παραδέχεται ότι το σχέδιο Μάρσαλ του κόμματός του δεν έχει πάρει ακόμη συγκεκριμένη μορφή. Αλλά αυτό είναι ζήτημα χρόνου. «Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι μια πολιτική συζήτηση» λέει. «Τα μέτρα λιτότηταςπου έχει επιβάλει η τρόικα- αν και απολύτως αναγκαία- δεν φθάνουν για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Η ανάπτυξη είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα σε αυτά».


tovima.gr