p

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Διαψεύσεις αναδιάρθρωσης εν αναμονή της τρόικας

Με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης να φουντώνουν και τα σπρέντ να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, έρχεται στις αρχές της εβδομάδας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ώστε να καταρτίσει τις τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δις. Την ίδια ώρα με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες τα μέλη της κυβέρνησης διαψεύδουν κατηγορηματικά όσους συνεχίζουν να μιλούν για αναδιάρθρωση.


όλο το ρεπορτάζ

Κατηγορηματικές διαψεύσεις των σεναρίων αναδιάρθρωσης

Κατηγορηματικό όχι λέει για άλλη μία φορά η κυβέρνηση στα σενάρια αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια ώρα στην τελική ευθεία μπαίνουν οι βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς η οικονομία και να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Πολλές και διαφορετικές φωνές ακούγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Ήδη τις αρνητικές συνέπειες στο ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα από μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ.Σαχινίδης τονίζει πως πρέπει να γίνουν στοχευμένα και με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, και όχι να προτάσσεται μία στείρα άρνηση που αναπαράγει πρότυπα του παρελθόντος.

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική και για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελληνική Οικονομία», επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής.

«Η επίσημη και απόλυτη διαβεβαίωση από την Ε.Ε την ΕΚΤκαι το ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες όσο χρόνο απαιτηθεί. Η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι τίποτε δεν πρόκειται να θίξει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Βήμα της Κυριακής».

Το ταχύτερο δυνατόν να αντιστρέψουμε την κατάσταση, γιατί όσο πλανάται αυτή η δυσπιστία τα προβλήματα θα είναι ίδια, τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κέρκυρα, και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας, Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή», επιμένει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναδιάρθρωση τόσο πιο ανεξέλεγκτα θα κινούνται οι αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, και θα αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες», τονίζει ο Έλ Εριάν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες


Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κρίσιμο 15νθήμερο καθώς:
τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα ανακοινώσει το 3ετές πλάνο κατά της φοροδιαφυγής
την Τετάρτη 4 Μαΐου αναμένεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας
την Δευτέρα 9 Μαΐου στην χώρα μας θα βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικας ενώ
την Παρασκευή 13 Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 -2015
Της παρουσίασης θα έχει προηγηθεί η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων στην τρόικα η οποία αναμένεται να ζητήσει το συγκεκριμένο σχέδιο μέτρων για το 2011, καθώς και του πλαισίου 2012 -2015, τις προτεραιότητες του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, θα εξετάσει το 3ετές σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, ενώ αναμένεται να συζητήσει και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο τραπεζικό τομέα.

Σκληρή κριτική από τα κόμματα

«Λέγοντας συνεχώς ψέματα για τις αιτίες της κρίσης και τα μέτρα που παίρνουν, πίσω από τις πλάτες του λαού, η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία παζαρεύουν με την ΕΕ και το ΔΝΤ το πώς θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οδηγώντας το λαό υποταγμένο στη πτώχευση», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η αναδιάρθρωση για να εξυπηρετεί τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα πρέπει να έχει προηγηθεί η συγχώνευση των Τραπεζών. Διαφορετικά θα μπούμε σε έναν μεγάλο κύκλο εξάρτησης», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αναφερόμενος στη επίσκεψη της Τρόικα, επισημαίνει ότι «με κάθε επίσκεψή τους γίνονται και πιο αυταρχικοί. Ας καταλάβουν πως δεν είναι "μαγαζάτορες" και δεν είμαστε "πελάτες". Δεν είναι "αφεντικά" και δεν είμαστε "υποτακτικοί". Είμαστε "συνέταιροι" σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έτσι λοιπόν, οι προτάσεις και οι ιδέες που κατατίθενται πρώτα επωάζονται, διυλίζονται και εν τέλει, αν πρέπει υιοθετούνται».

«Είναι φανερό πως η αναδιάρθρωση, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί το πιο ισχυρό ενδεχόμενο. Όσο αυτή η συζήτηση γίνεται εν κρυπτώ και κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου οδηγούμαστε σε καταστάσεις ακόμη πιο επώδυνες για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», σχολίασε ο Συνασπισμός.

«Η κυβέρνηση, αντί να περικόπτει επιδόματα ανεργίας και δαπάνες ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, οφείλει να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία που βρίσκεται καθηλωμένη σε βαθιά ύφεση», επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.
source:ert