p

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

«Ανυπόστατες» οι φήμες περί αποχώρησης από το ευρώ

Κατηγορηματικά διέψευσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin και γερμανική κυβερνητική πηγή, δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποκαλεί το δημοσίευμα «προβοκάτσια».

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναληθές το δημοσίευμα το οποίο γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

«Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ, ενώ εξυπηρετούν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις αγορές» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίχτες» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο Reuters o Γκι Σουλέρ.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters κάποιοι υπουργοί της ευρωζωνης συναντώνται την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο προκείμενου να συζητήσουν το θέμα της διάδοχης στην ΕΚΤ και για την οικονομία της Ευρώπης.