p

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Νύχτα θρίλερ για την Ελλάδα

Νεο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με επιμύηκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων συζήτησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, στη σύνοδο που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ....




Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία εκτός από τον κ. Γιούνγκερ μετείχαν ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και οι ομόλογοί του της Γερμανίας κ;αι της Γαλλίας, δεν ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όπως είχε γράψει στην ιστοσελίδα του το Spiegel, αλλά η διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης».



Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».



Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε η επιμήκυνση του συνολικού χρέους των 340 δισ. ευρώ, καθώς και το ενδεχόμενο νέου δανείου ύψους 50 δισ. για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αφού οι συνθήκες δεν επιτρέπουν έξοδο στις αγορές.



Πρόκειται ουσιαστικά για επιμήκυνση του Μνημονίου και για υπογραφή νέου Μνημονίου, το οποίο, εφόσον γίνει, σημαίνει νέα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα και μεγαλύτερη επιτήρηση.



Την ίδια ώρα με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel, κύκλοι του υπ. Οικονομικών στέλνουν μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της χώρας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι θα γίνουν σκληρές προσωπικές διαψεύσεις σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια.



Εντωμεταξύ κατηγορηματικός για το θέμα του ευρώ ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμας, ο οποίος τόνισε στο διεθνές πρακτορείο Market Watch ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.