p

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup

Η 6η Ιουνίου ίσως αποδειχθεί κομβική ημερομηνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο πως θα έχει προηγηθεί η τελική έκθεση-αξιολόγηση της ελληνικής «προσπάθειας προσαρμογής» που θα...
συντάξει η Τρόικα, αλλά και επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί ακόμα ένας κύκλος επαφών μεταξύ των Ευρωπαίων ιθυνόντων (ήδη αύριο Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί επί τούτου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί) οι εταίροι μας ενδεχομένως και να καταλήξουν στο έκτακτο αυτό Eurogroup σε μιαν απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα!

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου συγκλίνουν και οι νέες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, δηλώσεις που καταδεικνύουν πως ναι μεν ακόμα υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους ή όχι, όμως παράλληλα υπάρχουν και εναλλακτικές στο τραπέζι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, εκτιμά πως οι ειδικοί των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης «εξετάζουν το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα ‘ήπιο’ reprofiling του ελληνικού χρέους». Και μέχρι το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ενδέχεται να έχουν καταλήξει εάν αυτή είναι μια εφικτή ή έστω προτιμητέα λύση. Με τον όρο reprofiling βέβαια ο Ολλανδός εννοεί την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και επ’ ουδενί κάποιο είδος haircut.

Ο Ολλανδός πολιτικός επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να συνεχίσει να πληρώνει για την Ελλάδα εάν αυτή «δεν εκπληρώσει στο 100% τους όρους του ΔΝΤ», ή εάν το Ταμείο σταματήσει να εκταμιεύει κεφάλαια.

Διαφοροποιημένη η άποψη του επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ! Ο κύριος Βόλφγκανγκ Φραντζ δήλωσε ότι «ενδεχομένως και να είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης!

Στον αντίποδα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Λουκάς Παπαδήμος δηλώνει ότι η «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν απλώς ανεπιθύμητη για τη χώρα, αλλά ενέχει και κινδύνους μετάστασης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωπεριφέρεια».

«Ο μόνος λογικός δρόμος» - όπως συμπληρώνει – είναι να προχωρήσει η χώρα σε ευρείες μεταρρυθμίσεις …

PROTO THEMA