p

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αγώνας δρόμου μέχρι την 3η Ιουλίου

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων που σηματοδοτεί η αίσια έκβαση της πολυμερούς άτυπης συνάντησης των κ.κ. Παπανδρέου, Μπαρόζο, Βαν-Ρόμπει, Μέρκελ και Σαρκοζί στις Βρυξέλλες 35 μόλις λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά και η συμφωνία που επετεύχθη στο δείπνο των 27 ηγετών, η κυβέρνηση καλείται να....
τρέξει έναν αγώνα δρόμου μέχρι την επόμενη Κυριακή 3 Ιουλίου, όποτε και ελπίζει σε έγκριση της εκταμίευσης των χρημάτων που θα ανακουφίσουν τα κρατικά ταμεία για το επόμενο τρίμηνο.

Η φρασεολογία που κλείδωσε στην πολυμερή συνάντηση, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη λίγες ώρες αργότερα αποτελούν ουσιαστικά ένα βήμα πέρα από τα αποτελέσματα του eurogroup της περασμένης Κυριακής και επικεντρώνεται σε τρία σημεία: το άμεσο της επόμενης δόσης, το επικείμενο του νέου δανείου και το προαπαιτούμενο της επιτυχίας του προγράμματος, δηλαδή της ευρείας διακομματικής συναίνεσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκαν και οι συνομιλίες με την τρόικα στην Αθήνα:

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η Κομισιόν, γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στη βουλή. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επεσήμανε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ότι μεσοπρόθεσμο και εκτελεστικός νόμος θα ψηφιστούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η δήλωση της τρόικας για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των ετών 2011 - 2014:

“Οι επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (η τρόικα) και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για μια σειρά μετρων που στόχο έχουν να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των ετών 2011 - 2014".

Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική. Η Κομισιόν αναμένει τώρα την αποτύπωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής σε έναν εκτελεστικό νόμο και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα που να αντανακλούν και τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων. Η Κομισιόν περιμένει την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτά τα μέτρα, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως, θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους της και να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέλαβε τα γεγονότα ως “πράσινο φως” για το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης με δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου:

“Eλήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα πράσινο φως".

Ωστόσο, με βάση το κοινό ανακοινωθέν η εκτέλεση των συμφωνηθέντων -και η αυστηρή της επιτήρηση- αποτελεί όρο απαράβατο για τη συνέχιση του όποιου προγράμματος. Αν λάβουμε τοις μετρητοίς, μάλιστα, τις δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, η χώρα θα πρέπει να κάνει μια πώληση ανά δεκαπενθήμερο και θα πρέπει να ελαφρώσει τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης με μόνιμο τρόπο, αν δεν θέλει να δει το πρόγραμμα να ξανακολλάει και τη χώρα να παραπαίει, αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Είναι σαφές ότι στο κάθε στραβοπάτημα θα κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Αγκάθι, σε τεχνικό επίπεδο, παραμένει ο εθελοντικός χαρακτήρας της διακράτησης των ελληνικών ομολόγων και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει, παρά μόνο αφού γίνουν άπειρες ακόμη συζητήσεις εμπειρογνωμόνων, ίσως και καθόλο το καλοκαίρι.

Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε και μια αχτίδα αναπτυξιακής λογικής, με αναφορές στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για διευκόλυνση της εκταμίευσης διαρθρωτικών και κονδυλίων της συνοχής για έργα στη χώρα, όμως όπως συνεχίζουν και λένε οι ειδικοί, “δεν είναι σαφές το τι άλλαξε και ξαφνικά η κρατική μηχανή θα αρχίσει να προτείνει έργα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ”, δεδομένου του ότι τα ως τώρα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν των 27 για την ελληνική υπόθεση:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες. Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές . Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας”.


real.gr