p

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

40.000 χρόνια πριν οι πρώτες προσπάθειες γραφής;

Σπήλαια στη Γαλλία ίσως αποκαλύπτουν την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσω της γραφής! Τα σπήλαια είχαν ανακαλυφθεί πριν από...
πολλά χρόνια και από τότε οι επιστήμονες είχαν εντυπωσιαστεί από τις τοιχογραφίες και τα σχέδια που υπήρχαν ζωγραφισμένα μέσα σε αυτά, που έχουν ήδη χρονολογηθεί ότι δημιουργήθηκαν πριν από 30.000 με 40.000 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, μετά από μία νέα ανάλυση και πιο προσεκτική εξέταση των σχεδίων που υπάρχουν εκεί, οι ζωγραφιές δεν αποτελούν μόνο μία καλλιτεχνική έκφραση, αλλά μέσα σε αυτές είναι πιθανό να υπάρχουν και στοιχεία γραφής.

Τα σημάδια που ανέλυσαν οι ερευνητές αρχικά είχαν θεωρηθεί σαν κάποιες τυχαίες γραμμές, τελείες, και άλλα σχήματα που υπήρχαν στις τοιχογραφίες, και εκτιμούσαν πως δεν είχαν καμία σημασία. Τελικά, όμως, όπως προκύπτει, μάλλον επρόκειτο για σύμβολα που χρησιμοποιούσε ο προϊστορικός άνθρωπος για να επικοινωνήσει. Μάλιστα, τα σύμβολα αυτά είχαν προτιμηθεί έναντι των εικόνων που υπήρχαν στις τοιχογραφίες σαν μέσο επικοινωνίας.

Ποιος έκανε τα χαραγματα;
Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος των σπηλαίων που έκανε τα συγκεκριμένα χαράγματα; Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τις ιστορικούς Genevieve von Petzinger και April Nowell από το Πανεπιστήμιο Victoria Του Καναδά, που καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκωδικοποίησή τους, προτείνει ότι κάποιες φυλές που ήρθαν από την Αφρική στην Ευρώπη έφεραν μαζί τους και αυτή τη «διαφορετική» γλώσσα.

Η April Nowell προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Ήταν ένα μέσο επικοινωνίας πληροφοριών με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και η συνοχή των ζευγών των ζώων που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες υποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό νόημα. Βλέπουμε ότι ίσως είναι οι πρώτες αναλαμπές ενός στοιχειώδους συστήματος γλώσσας.»
Η April Nowell ανέφερε σχετικά: «Πραγματικά ένιωσα μεγάλη έκπληξη από αυτή την ανακάλυψη. Η πολύ μεγάλη, η απίστευτη ποικιλία των σχεδίων, δείχνει ότι η επανάσταση των συμβόλων μπορεί να έχει συμβεί πριν από την άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Ευρώπη.»

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τότε ανατρέπονται οι γνώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα για την πολιτιστική ανάπτυξη των προγόνων μας, καθώς και οι ιστορικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Και αυτό γιατί τα παλαιότερα αρχεία που είχαμε στη διάθεση μας και υποδείκνυαν χρήση της γραφής χρονολογούνται 5.000 χρόνια πριν, σε αντίθεση με τα τωρινά ευρήματα που μπορεί να πηγαίνουν και 40.000 χρόνια πίσω στο χρόνο.



Πηγή: pyles.tv