p

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ κλείνει τα 90..(Σχεδόν) ένας αιώνας γκάφες



«Μα πού το βρήκες αυτό το καπέλο;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρίγκιπα Φιλίππου στις 6/2/1952 προς τη σύζυγό του Ελισάβετ που µόλις είχε στεφθεί βασίλισσα.
Εκανε χιούµορ (όπως λέει ο ίδιος) ή ήταν µια από
τις πολλές λεκτικές του γκάφες (όπως λένε οι άλλοι); Χθες 10 Ιουνίου,ο εγγονός του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’ συµπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Μια ζωή βασιλικός σύζυγος, µια ζωή γεµάτη γκάφες.

«Δεν είµαι παρά µια αναθεµατισµένη αµοιβάδα. Είµαι ο µοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν µου επιτρέπεται να δώσω το όνοµά µου στα παιδιά µου». Τι να κάνουµε Φίλιππε, δούκα του Εδιµβούργου; Είναι δύσκολη η ζωή για πρίγκιπες. Ακόµα κι αν είσαι το µόνο εν ζωή τρισέγγονο της βασίλισσας Βικτωρίας και στη σειρά της διαδοχής του θρόνου σε 16 χώρες! Το µέγα πρόβληµα της γαλαζοαίµατης... αµοιβάδας το 1952 ήταν ότι όταν η σύζυγός του Ελισάβετ ενθρονίστηκε, τέθηκε το ερώτηµα του ονόµατος τού βασιλικού της οίκου.

Εκείνος, ως βασιλικός σύζυγος και ουχί βασιλέας, πρότεινε το δικό του, τον οίκο των Μαουντµπάτεν, όµως η γιαγιά της Ελισάβετ, η Μαίρη ενηµέρωσε τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι ο οίκος πρέπει να παραµείνει των Ουίνσδορ. Οπερ και εγένετο προς µεγάλη θλίψη του Φιλίππου... Μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, και ενώ προφανώς η κρεβατοµουρµούρα από την πλευρά του Φιλίππου συνεχιζόταν, η Ελισάβετ εξέδωσε διαταγή ώστε οι αρσενικοί απόγονοί της όταν δεν χρησιµοποιούν τους βασιλικούς τους τίτλους να έχουν το επίθετο Μαουντµπάτεν-Ουίνσδορ. Και κάπως έτσι λύθηκε αυτή η συζυγική κρίση στο Μπάκιγχαµ (σύµφωνα µε τις φήµες υπήρξαν άλλωστε ουκ ολίγες σε 64 χρόνια γάµου).

Γεννηµένος στις 10 Ιουνίου 1921 στη βίλα Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ο Φίλιππος ήταν ο µοναδικός γιος και ο µικρότερος από τα πέντε παιδιά του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης, δισέγγονης της βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας. Οταν, µετά την Καταστροφή του ’22, η βασιλική οικογένεια εξορίστηκε από την Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι όπου µεγάλωσε ο Φίλιππος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «δεν έχω σταγόνα ελληνικού αίµατος και ούτε µιλώ ελληνικά». Οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν γερµανούς ευγενείς που είχαν διασυνδέσεις µε τους Ναζί. Θεωρεί τον εαυτό του Σκανδιναβό. Το ίδιο κι εµείς.

Όπως αναφέρει αφιέρωμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», το βασικό καθήκον τού αειθαλούς Φιλίππου όλα αυτά τα χρόνια είναι να συνοδεύει την Ελισάβετ σε ταξίδια, δείπνα και εκδηλώσεις. Σε κανένα από αυτά δεν έχασε την ευκαιρία να πει την κοτσάνα του, όπως συχνά γράφει ο βρετανικός Τύπος. Οπως τότε που πήγε στην Κίνα και µιλώντας σε βρετανούς φοιτητές, παρατήρησε: «Εάν µείνετε πολύ καιρό εδώ, θα γυρίσετε στην πατρίδα µε σχιστά µάτια». ‘Η όταν µιλώντας σε βρετανό που είχε διασχίσει την Παπούα-Νέα Γουινέα διαπίστωσε: «Ωστε κατόρθωσες να µη σε φάνε;». Επίσης όταν κατά την επίσκεψή του στην Κένυα µια γυναίκα τον πλησίασε να του δώσει ένα δώρο κι εκείνος ζήτησε διευκρινίσεις: «Είσαι γυναίκα, δεν είσαι;». ‘Η όταν σε επίσηµο δείπνο στη Ρώµη όπου ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αµάτο του πρόσφερε τα καλύτερα κρασιά της χώρας, εκείνος άρχισε να φωνάζει: «Φέρτε µου µια µπίρα. Δεν µε νοιάζει τι µάρκα, απλά φέρτε µπίρα!» ‘Η όταν συνάντησε τον αρχηγό των Αβοριγίνων στην Αυστραλία και τον ρώτησε: «Ρίχνετε ακόµα δόρατα ο ένας στον άλλο;». ‘Η όταν επισκεπτόµενος µια λέσχη νέων στο Μπανγκλαντές είπε δείχνοντας έναν 14χρονο: «Λοιπόν, ποιος παίρνει ναρκωτικά εδώ; Αυτός µοιάζει να έχει πάρει ναρκωτικά...».

newsbeast