p

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Βρετανοί: «Διώξτε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»

Για μια ακόμα μέρα η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Οι Financial Times με αφετηρία την δήλωση του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία «από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής εξαρτάται η 5η δόση», αναφέρει ότι πλέον εξαρτάται καθαρά από την Ελλάδα το μέλλον της.



Επίσης, αναφέρεται στο νέο πακέτο διάσωσης αποκαλύπτοντας πώς κατά την διάρκεια του Eurogroup κυκλοφόρησε ένα υπόμνημα από ομάδα οικονομολόγων που προειδοποιούσε ότι οι αγορές ίσως δε δεχθούν με θετικό τρόπο μια λύση ανάλογη με την Πρωτοβουλία της Βιέννης, δηλαδή εθελοντική ανανέωση των ομολόγων που ωριμάζουν.

Ποιο δυσοίωνα σενάρια φιλοξενεί η Daily Mail, που εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα διασπαστεί εντός πέντε ετών. Βεβαίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώτη θα «φύγει» η Ελλάδα και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Στο άλλο άκρο η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα αποφασίσει ότι «δεν θέλει να σωθεί» και προτιμάει να φύγει από το ευρώ η ευρωζώνη θα παραλύσει.

«Ο πυρήνας της Ευρώπης οδηγούμενος από τη Γερμανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έκανε μεγάλες υποχωρήσει, ακόμα και μαζική διαγραφή ελληνικών χρεών».Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ζητάει αρθρογράφος της Guardian, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτός και οι συμπατριώτες του θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο και ο αρθρογράφος της Daily Telegraph, ο οποίος χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως «τιμωρία».

Σε αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά στους αγανακτισμένους, στην φοροδιαφυγή ή στις αποκρατικοποίησης, ενώ συγκεκριμένα η Independent αναφέρει ότι η Ε.Ε. πρέπει να χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση της Ελλάδας. Συμπληρώνει ότι οι ενδοκυβερνητικές διαφορές εντείνουν τις ανησυχίες για μια άσχημη έκβαση των πραγμάτων νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν.

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του οικονομολόγου Ρ. Βάουμπελ, στην Frankfurter Allgemeine, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, την ξεπουλάει σε υποτιθέμενους διασώστες οι οποίοι παρέχουν ρευστότητα.

Η Handeslblatt σε δημοσίευμα αναφέρει ότι 70 κολοσσοί ετοιμάζουν διαφημιστική καμπάνια για την σωτηρία της Ελλάδας και γενικότερα για τις υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρώ, ενώ η Bild τα «ψιλοχώνει» στους «Αγανακτισμένους» ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα για να επιβιώσει πρέπει να πάρει την 5η δόση και αυτό μετά απαιτεί σκληρές θυσίες και δύσκολη εξοικονόμηση από την μεριά των Ελλήνων.