p

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Καθοριστικό ραντεβού Παπανδρέου - Γιούνκερ

Το καθεστώς των αποκρατικοποιήσεων στην ατζέντα της συνάντησης



Καθοριστική για τις εξελίξεις των επομένων ημερών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.
Η συνάντηση συμπίπτει με τον τερματισμό των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, με αντικείμενο τις λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τα μέτρα για το κλείσιμο της «τρύπας» του 2011.

Ο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων

Παρά το γεγονός ότι από πολιτικής απόψεως μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση συνιστά η έγκριση των σκληρών φορολογικών μέτρων για το τρέχον έτος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ δεν θα περιστραφεί γύρω από αυτό το ζήτημα, αλλά κυρίως γύρω από τις λεπτομέρειες για δύο ζητήματα: α) τις έμπρακτες εγγυήσεις που έχουν ζητηθεί για την διαδικασία και β) την αρμοδιότητα επί της εποπτείας και τη σύνθεση των οργάνων – κατά πόσον δηλαδή θα έχουν καθοριστικό ρόλο και λόγο σε αυτές οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας.

Κατά πληροφορίες που μεταφέρονται από κυβερνητικές πηγές, ο προβληματισμός εστιάζεται στην μέχρι πρότινος επιμονή των εταίρων να είναι εξασφαλισμένες οι εγγυήσεις (υπό μορφήν υποθήκης δημόσιας περιουσίας) και επίσης, να είναι ξένα τα πρόσωπα που θα έχουν την εποπτεία της διαδικασίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι έντονες πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ως αντικείμενο τα παραπάνω δύο στοιχεία.

Σε αναζήτηση συμβιβασμού

Με βάση αυτά, προέκυψε και η εκ Βρυξελλών πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την παροχή συναίνεσης εν όψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο εντάσσονται και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη δυστοκία στην Ευρώπη, οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέες επαφές με τις ξένες κυβερνήσεις και την ηγεσία του eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί μία υποχώρηση της τρόικας από τους όρους που στο εσωτερικό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμοι.
Κατόπιν όλων αυτών, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον κ. Γιούνκερ, προκειμένου να υπάρξει ένας καθοριστικής σημασίας συμβιβασμός. Κάτι τέτοιο θα αποδεσμεύσει τις διαδικασίες και θα ανοίξει το δρόμο, προκειμένου να συνεδριάσουν τα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά όργανα, να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και να προχωρήσει η ψήφισή του έως το τέλος Ιουνίου.


tovima