p

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στα εργασιακά πρότυπα της Κίνας η Ελλάδα

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πρόκειται στο μέλλον να φύγουν από τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων στο άμεσο μέλλον, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων δεν ....
δημιουργεί σημαντική ευκαιρία στην καριέρα τους, σύμφωνα με τα πορίσματα διεθνούς έρευνας.
Η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εργαζομένων μειώνεται, ενώ αυξάνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Παρασκευής, το ποσοστό που πιστεύει ότι η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα είναι μικρότερο από το ποσοστό άλλων χωρών και μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον δύο χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν αύξηση στις απολαβές τους.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων η πρόσφατη έρευνα Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Randstad και εξετάζει τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αγορά εργασίας, όπως το Bridging the Gap (2010), έχουν καταγράψει δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη και στην Αμερική, σχετικά με την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση της προσφοράς στην αγορά εργασίας, η οποία προκύπτει εξαιτίας της γήρανσης ή της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.
Το απαισιόδοξο παράδειγμα της Ελλάδας
Τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor για την Ελλάδα δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις δημογραφικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το διάστημα.
Από όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα, μόνο το 48% θεωρεί ότι θα έχει άμεση επίδραση και νέες ευκαιρίες για την καριέρα του από τον σχετικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθεί δεν θα δημιουργήσει καμία νέα ευκαιρία για την καριέρα τους.
Εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τους 405 εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, οι 376 (93%) δήλωσαν ότι στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.
Για τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της έρευνας.
Μόλις το 39% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων τους που αποχώρησαν από τον εργοδότη στον οποίο απασχολούνταν, συγκαταλέγονταν σε αυτούς που είχαν καλή επίδοση στην εργασία τους.
Αντίστοιχα, το ίδιο ποσοστό σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκε αποχώρηση υπαλλήλων με καλές επιδόσεις ήταν: στην Κίνα 75%, στην Ινδία 71%, στην Ελβετία 65% και στη Χιλή 60%.
Σε ποσοστό 61% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η καριέρα τους πλέον απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 68% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.
Μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον 2 χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν κάποια αύξηση στις απολαβές τους. Ωστόσο, το 51% δήλωσε ότι θα το έκανε μόνο εφόσον θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για αύξηση των απολαβών τουλάχιστον κατά 5%.
Μειωμένη η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων
Το γενικό επίπεδο αυτοπεποίθησης αναφορικά με την εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρουσίασε μείωση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2011, όπου το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρουν εργασία ανάλογη με εκείνη που είχαν, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 44%.
Το ποσοστό για τις προσδοκίες εύρεσης διαφορετικής θέσης εργασίας μειώθηκε επίσης κατά 5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011, φτάνοντας το 51%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας τους παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση, με το 39% να δηλώνει πως φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του. Το αντίστοιχο ποσοστό για το α’ τρίμηνο του 2011 (για την απώλεια της εργασίας) ήταν 27%.
Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα του εργαζόμενου να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του ατόμου, το φόβο της απόλυσης, την ανάγκη για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει εργασία αλλού.
Ο δείκτης κινητικότητας έφτασε τις 100 μονάδες στο β' τρίμηνο του 2011 και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2011. Αυτό αντανακλά την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με τις προοπτικές στην εργασία και την οικονομία.
Εργασιακή ικανοποίηση
Στην τελευταία έρευνα Workmonitor διαπιστώθηκε ότι το 60% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους και παρουσιάζουν τα ίδια επίπεδα ικανοποίησης με τους εργαζόμενους στην Κίνα.

Οι πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στη Δανία, το Μεξικό, την Ελβετία, και τη Νορβηγία με ποσοστά ικανοποίησης που ξεπερνούν το 80%. Οι λιγότεροι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην Ιαπωνία (42%) και στην Ουγγαρία (46%).
Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 16% άλλαξε εργασία τους τελευταίους έξι μήνες, με το 60% δήλωσε πως ο λόγος για αυτή τους τη μετακίνηση είναι η αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το αντίστοιχο ποσοστό για το α’τρίμηνο του 2011 ήταν 54%.

news247