p

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Και εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε»

Με δεσμίδες των 50 ευρώ που πέφτουν ως «ντόμινο» περιγράφει την κατάσταση της Ελλάδας και την κρίση στην Ευρώπη η γαλλική εφημερίδα Liberation.



Στο πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Η κρίση στην Ευρώπη: Και εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε…» η Liberation αναρωτιέται τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και απαντά με το «ντόμινο» των ευρώ.

Στο άρθρο του ο απεσταλμένος του Λουξεμβούργου Ζαν Κατρεμέρ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά», υπογραμμίζεται στο μεσότιτλο εσωτερικού άρθρου του απεσταλμένου στο Λουξεμβούργου Ζαν Κατρεμέρ.

Παράλληλα αναφέρει ένα «βίαιο» περιστατικό συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν. Όταν ο κ. Βενιζέλος «προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας (Μεσοπρόθεσμο) που έχει δυσκολίες να γίνει αποδεκτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές και από μερίδα του ελληνικού λαού ο Όλι Ρεν απάντησε ξερά: Με κανένα τρόπο».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό για την Ελλάδα, που για να τα βγάλει πέρα θα πρέπει να εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Η Αθήνα όμως ξέρει, σύμφωνα με την Liberation, ότι οι εταίροι της δεν μπορούν να την αφήσουν να πέσει λόγω του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στο σύνολο της ζώνης ευρώ, «πράγμα που ανοίγει για την Αθήνα ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης».

Επιπλέον η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται με επικριτικό τρόπο στην στάση του Βερολίνου απέναντι στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. «Η Γερμανία επιδείνωσε την κρίση με την έλλειψη κατανόησης που έδειξε για τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις καθυστερήσεις της». Στη συνέχεια παρατίθεται το ιστορικό των παλινδρομήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και υπογραμμίζεται ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί «με την έκδοση ευρωομολόγων και την απόκτηση ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών».

«Όμως, ανάμεσα με μια ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και την πτώχευση, είναι άγνωστο τι θα προτιμούσαν οι Γερμανοί και ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην τους τεθεί το ερώτημα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η ψηφοφορία στη Βουλή πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Reuters: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμη ψηφοφορία για να αποφύγει τη χρεοκοπία». Το πρώτο από τα τρία κρίσιμα τεστ της ελληνικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η σημερινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην Βουλή προκειμένου να αποφευχθεί η πρώτη χρεοκοπία κράτους μέλους της ευρωζώνης.
Το BBC φιλοξενεί στα πρώτα θέματα της ιστοσελίδας του ρεπορτάζ με τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψηφοφορία-κλειδί». Σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει μία ψηφοφορία που αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα για την απόκτηση της ζωτικής δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ. «Αν η κυβέρνηση επιζήσει από την ψηφοφορία θα ζητηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο να στηρίξει τις τελευταίες περικοπές ύψους 28 δις. ευρώ στις 28 Ιουνίου».

Το CNN σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του σελίδα με τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά στήριξη για τους νέους υπουργούς εν μέσω της κρίσης χρέους» αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας.
Εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα φιλοξενεί και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Ο Παπανδρέου αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ των Financial Times, που φιλοξενούν δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η κρίση χρέους της Ελλάδας βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα θέματα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: η Ουάσινγκτον καλεί σε ενότητα την Ευρώπη».



real.gr