p

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Τα πρώτα "Ναι" από ιδιώτες

Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν σε σχέδιο επανεπένδυσης των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro


Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Figaro.


Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.
Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου" (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.
Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.
Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν "ευνοϊκές", σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια.
"Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί," είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5.
Βρετανία: Καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση
Καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση που να αφορά πιθανή ανάμειξη των βρετανικών τραπεζών στο πλαίσιο συμφωνίας με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η εφημερίδα Observer έγραψε ότι η κυβέρνηση θέλει οι βρετανικές τράπεζες να επωμιστούν τις απώλειες των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο να μην εξαπλωθεί η ελληνική οικονομική κρίση.
"Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα," δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Οι βρετανικές "Μεγάλες Τέσσερις" τράπεζες - Lloyds , Barclays, Royal Bank of Scotland and HSBC- έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα, έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία.

http://news247.gr