p

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Γεωμετρία είναι έμφυτη…

Έμφυτες είναι στον άνθρωπο οι βασικές αρχές των γεωμετρικών γνώσεων, όπως έδειξε έρευνα επιστημόνων από διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας…


Ακόμα και μέλη φυλών του Αμαζονίου και της Ινδίας, έχουν την ίδια κατανόηση με μαθητές πανεπιστημίων στην κατανόηση της ευθείας γραμμής, των σημείων και των γωνιών.

Οι ερευνητές, υπέβαλαν σε τεστ μέλη της φυλής Μουντουρούκου (22 ενήλικες και οκτώ παιδιά) και στη συνέχεια, έκαναν σύγκριση με ίδια τεστ στα οποία είχαν υποβάλλει 30 ενήλικες και μαθητές από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αποδείχτηκε, οι άνθρωποι της φυλής, έδειξαν την ίδια κατανόηση στα βασικά γεωμετρικά μεγέθη και σε γεωμετρικές έννοιες, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως σε κάποια σφαιρικά σχήματα, ήταν καλύτεροι.

Στους επιστημονικούς κύκλους υπάρχει μια χρόνια διαμάχη, αν η βασική ("ευκλείδεια") γεωμετρική γνώση ή διαίσθηση -π.χ. ανάμεσα σε δύο σημεία περνάει μόνο μια ευθεία γραμμή, το άθροισμα των γωνιών οποιουδήποτε τριγώνου είναι πάντα το ίδιο ή δύο παράλληλες γραμμές δεν τέμνονται ποτέ- είναι έμφυτη στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το επίπεδο εκπαίδευσης ή αν, αντίθετα, αποτελεί προϊόν εκπαίδευσης και έχει ως προαπαιτούμενο την εκμάθηση από το παιδί των κατάλληλων γεωμετρικών λέξεων.

Η μελέτη αυτή, ενισχύει την άποψη πως είναι έμφυτη, αφού τα μέλη της φυλής παρόλο που δεν διαθέτουν λέξεις προκειμένου να ονομάσουν γεωμετρικές έννοιες, απάντησαν με ακρίβεια σε πολλές ερωτήσεις, ενώ σε κάποιες, έδειξαν μεγαλύτερη ακρίβεια από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους.