- Τα κοιτάσματα είναι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου
- Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης: Εαν η Δυτική Ελλάδα έχει 20 Πρίνους η Κρήτη έχει 2000 Πρίνους....
- ''Σε χρόνο ρεκόρ η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τα χρέη της και θα αποκτήσει τεράστια γεωπολιτική δύναμη''
- Ανακάλυψαν και δεύτερο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Γαύδου με άγνωστο απόθεμα
Συνταρακτικές αποκαλύψεις από τα πιο υπεύθυνα χείλη, δηλαδή από τον καθηγητή γεωλογίας και ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ στο χέρι των πολιτικών μας είναι η αξιοποίηση κοιτασμάτων μαμούθ που θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της Ελλάδας.
Ο καθηγητής προσδιορίζει στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης.
Ο κύριος Φώσκολος με αφορμή και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες.
"Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε" υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Φώσκολος.
"Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, "το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα".
Όπως υποστηρίζει, " υπάρχουν τρία κομμάτια.
Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο για να βγάλομε τα χρέη.
Το δεύτερο , είναι ότι αυτό τον ορυκτό πλούτο τον χρειάζεται η Ευρώπη.
''Αυτό το μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους: Κύριοι, εσείς θα χρειαστείτε ενέργεια μετά το 2015, αυτή την ενέργεια την έχομε εμείς και θα σας την δώσομε'.Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που αποκτούμε.
Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης
Άρα αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει ένα "κλειδί" τρομακτικό.
Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη", υπογράμμισε.
Όσον αφορά στις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε:
"Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου.Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού".
Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.
Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.