Η «ιερή συμμαχία» των κομμάτων ανάγκασε τον μεγιστάνα να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς του BskyB
Αντιμέτωπος με διακομματική, πλέον, εχθρότητα, ο Ρούπερτ Μέρντοκ αναγκάστηκε χθες να οπισθοχωρήσει από τη μεγαλύτερη μάχη της σταδιοδρομίας του για ένα πολύ κερδοφόρο έπαθλο - την εξαγορά ολόκληρου του καλωδιακού δικτύου BSkyB.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αντιμετωπίζει ενοχλητικές ερωτήσεις για τις σχέσεις του με τον Μέρντοκ, καλωσόρισε την είδηση και ζήτησε να «αλλάξουν όλα» στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
«Κατέστη σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε μέσα σ' αυτό το κλίμα», παραδέχθηκε ο Τσέις Κάρεϊ, αντιπρόεδρος του ομίλου News Corporation σε σύντομη δήλωσή του προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας είχαν παρουσιάσει νωρίτερα ενιαίο μέτωπο απαιτώντας από τον όμιλο του Μέρντοκ να εγκαταλείψει το σχέδιό του να εξαγοράσει το 61% του πολύ κερδοφόρου BSkyB που του λείπει.
Αυτή η πολύ σπάνια «ιερή συμμαχία», η οποία επισφραγίστηκε το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στον συντηρητικό πρωθυπουργό Κάμερον, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, κάνει φανερή την αποστροφή που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις για παράνομες ή αντίθετες προς τη δεοντολογία πρακτικές εντύπων του Μέρντοκ. Μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης της εξαγοράς, ο Μίλιμπαντ έκανε λόγο για «νίκη του λαού». Ο Μέρντοκ είχε προσπαθήσει να διασώσει την εξαγορά του BSkyB κλείνοντας, την περασμένη Κυριακή, την κυριακάτικη «News of the World», από την οποία ξεκίνησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, όμως τελικά δεν τα κατάφερε.
Μερικές ώρες πριν ανακοινωθεί η οπισθοχώρηση τού μεγιστάνα του Τύπου, τον οποίο επί δεκαετίες έτρεμαν και καλόπιαναν βρετανοί πολιτικοί όλων των κομμάτων, ο Κάμερον ανακοίνωσε πως διορίζει τον λόρδο δικαστή Μπράιαν Λέβεσον επικεφαλής της έρευνας για τις υποκλοπές και τις καταγγελίες για δωροδοκίες από τη «News of the World». Ο Λέβεσον θα ερευνήσει πρώτα τις πρακτικές και τη δεοντολογία του Τύπου, τη σχέση του με την αστυνομία και την αποτυχία του συστήματος της αυτορρύθμισης, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Η έρευνα αυτή αναμένεται ότι θα διαρκέσει έναν χρόνο.
Μόνο τότε η έρευνα θα επικεντρωθεί στο τι πήγε στραβά στη «News of the World» και σε άλλες εφημερίδες, εξήγησε ο Κάμερον, ο οποίος δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις για τον Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας τον οποίο είχε προσλάβει ως εκπρόσωπό του το 2007 αφού είχε ξεσπάσει για πρώτη φορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, και ο οποίος έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποκλοπές (όπως και άλλα επτά πρόσωπα), αλλά ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τον προσέλαβε επειδή πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του ότι ήταν αθώος, εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους γονείς της Μίλι Ντόουλερ, του 13χρονου κοριτσιού που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί το 2002 και το τηλέφωνό της κατηγορείται ότι είχε υποκλέψει η «News of the World».
Στην Ουάσιγκτον, ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζέι Ροκφέλερ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το αν ο όμιλος του Μέρντοκ παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία με τις δραστηριότητες των βρετανικών εφημερίδων του. Αν υπήρξαν υποκλοπές τηλεφώνων που ανήκαν σε θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ή σε άλλους Αμερικανούς, όπως είχε υποστηρίξει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά της η βρετανική «Daily Mirror», ανταγωνίστρια της «Sun», «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», υπογράμμισε ο Ροκφέλερ
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”