Αρχίζει ο διάλογος για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η ώρα της αλήθειας για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΤΕ έφθασε. Σήμερα αρχίζει ο διάλογος των δύο πλευρών εφ΄όλης της ύλης με βασικό θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) αλλά η πρόταση που θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ και αναμένεται να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι η άρση μονιμότητας του προσωπικού. Σημειώνεται ότι η ΣΣΕ αφορά μόνο τη μητρική εταιρεία και τους 11.000 υπαλλήλους της.
Γνώμονας της διοίκησης θα είναι η μείωση του κόστους του προσωπικού αφού ο ΟΤΕ «δεν αντέχει άλλο αύξηση του μισθολογικού κοστους που αντιπροσώπευε το πρώτο τρίμηνο του 2011 το 34% των συνολικών εσόδων ενώ αν προστεθούν και άλλα κόστη ανεβαίνει στο 36% όταν ο μέσος όρων των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων βρίσκεται στο 22%».
Το 2010 το κόστος του προσωπικού έφτασε τα 720 εκατ. ευρώ και η διοίκηση εκτιμά πως υπάρχει αρκετό «λίπος» για να περιοριστεί το ποσό αυτό, σε μια περίοδο που τα μεγέθη του ΟΤΕ πλήττονται από τον ανταγωνισμό αλλά και τους περιορισμούς της ρυθμιστικής αρχής.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση θα προτείνει εκτός από το πάγωμα των αυξήσεων και την αναστολή των αυτόματων ωριμάνσεων της τάξης του 2,2% ώστε να εξοικονομηθούν 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό το είχε αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ στη γενική συνέλευση του οργανισμού.
Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην πρότασή του για άρση της μονιμότητας για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι το 2005. Σημειώνεται ότι με νόμο του κράτους οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί έως το 2005 θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2005 δεν είναι μόνιμοι. Σήμερα ο ΟΤΕ απασχολεί 11.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 8.000 έχουν προσληφθεί πριν το 2005.
Η διοίκηση αποσυνδέει την άρση της μονιμότητας με επικείμενες απολύσεις αλλά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί και επικαλούνται μελέτη της διοίκησης που υποστήριζε ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα ακόμη και αν έφευγαν περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι.
Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας με νέα νομοθετική ρύθμιση έχει τεθεί κατά καιρούς στην κυβέρνηση και από την Deutsche Telekom και αποτελεί μάλιστα καθοριστικό παράγοντα για να αποκτήσουν οι Γερμανοί επιπλέον ποσοστό στον ΟΤΕ.
Το παράδοξο βεβαίως είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί μέχρι το 2005 αν και θεωρούνται αμιγώς δημόσιοι υπάλληλοι δεν είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται καθώς ο ΟΤΕ είναι πλέον ανώνυμη εταιρεία.
Μαχαίρι θα βάλει όπως όλα δείχνουν η διοίκηση του ΟΤΕ και στο κόστος του Λογαριασμού Νεότητας. Ηδη, το θέμα έχει θίξει με σχετική επιστολή του ο κ. Τσαμάζ προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Απο το συγκεκριμένο λογαριασμό τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ λαμβάνουν επίδομα όταν συμπληρώσουν το 24ο έτος της ηλικίας τους έως 28.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και μείωση του τελικού ποσού που λαμβάνει ο δικαιούχος.
Σήμερα το ποσό της μηνιαίας εισφοράς του εργαζόμενου για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1,47 ευρώ το μήνα, όταν ο ΟΤΕ καταβάλει 63 ευρώ. Το κόστος του ΟΤΕ για τη συμμετοχή του στο Λογαριασμό Νεότητας ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και με τον παραπάνω εξορθολογισμό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κρατούν χαμηλούς τόνους και στην τελευταία ανακοίνωσή τους με την οποία επιβεβαίωναν την έναρξη του διαλόγου για τη ΣΣΕ περιορίστηκαν να αναφέρουν πως «όλοι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση».
Υπενθυμιζεται ότι ήδη η διοίκηση του ΟΤΕ με αλλαγές που αποφάσισε πρόσφατα και οι οποίες δεν χρειάζοταν νομοθετική ρύθμιση (40 ώρες εργασία την εβδομάδα, αλλαγή του τρόπου αμοιβής των υπερωριών, κατάργηση επιδομάτων) προσβλέπει στην εξοικονόμηση 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
tovima