p

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η Αμερική απαντά στην τρομοκρατία με βιομετρικά τεστ

Όταν οι Ταλιμπάν έσκαψαν ένα σύστημα σηράγγων κάτω από την μεγαλύτερη φυλακή του νότιου Αφγανιστάν την περασμένη άνοιξη, άρχισαν και την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού 475 κρατούμενων που είχαν αποδράσει.


Αυτό που διευκόλυνε την κατάσταση ήταν το γεγονός ότι ένα μήνα πριν από την απόδραση, Αφγανοί αξιωματούχοι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ΗΠΑ, είχαν κάνει σάρωση οφθαλμών, δακτυλικών αποτυπωμάτων και χαρακτηριστικών προσώπου των κρατούμενων των φυλακών Σαρπόζα.

Μέσα σε λίγες μέρες από την απόδραση, είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να επαναπροωθήσουν στις φυλακές 35 εξ’ αυτών.

Οι συλλήψεις τους έγιναν σε συνοριακά περάσματα και σημεία ελέγχου εντός της χώρας. Τα στοιχεία του επιβεβαιώθηκαν από τους φακέλους τους με τα βιομετρικά τεστ από τα οποία είχαν περάσει.

Με απόφαση «της τελευταίας στιγμής» η Αμερική έχει βαλθεί να καταγράψει, με τον νέο βιομετρικό τρόπο, τα στοιχεία μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε Αφγανιστάν και Ιράκ και κυρίως άνδρες σε ηλικία στράτευσης.

Η Αμερική, το ΝΑΤΟ με και οι τοπικές αρχές του Αφγανιστάν έχουν ήδη «φακελώσει» 1.5 εκατ. πολίτες της χώρας. Αναλογικά, ο αριθμός ισούται με 1 στους 6 άνδρες μάχιμης ηλικίας από 15 έως 64 ετών.

Στο Ιράκ, η καταγραφή πάει ακόμα καλύτερα με 2.2 εκατ. πολιτών να βρίσκονται «στη διάθεση» όποιου χρειαστεί ή αναζητήσει τα στοιχεία τους.

Η καταγραφή δεν αφορά μόνον σε κρατούμενους φυλακών ή στρατιώτες, αλλά και σε απλούς πολίτες οι οποίοι είτε αναζητούν εργασία σε κρατικές ή αμερικανικές υπηρεσίες και κυβερνητικά κτίρια είτε επιθυμούν να βγάλουν διαβατήριο ή να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές παροχές των υπηρεσιών τους.

Η βασική διαφορά από την απλή καταγραφή αποτυπωμάτων έγκειται στο ότι με τον νέο βιομετρικό τρόπο μπορούν να καταγραφούν εκατομμύρια αρχεία εντός δευτερολέπτων ακόμα και σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές.

Παρόλο που το σύστημα βοηθάει τα μάλα τις αρχές, υπάρχει έντονη διαφωνία από φωνές πολιτικών και νομικών κύκλων που δεν θα ήθελαν να δουν κάτι παρόμοιο να συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Βέβαια, με το σκεπτικό ότι τα βιομετρικά τεστ βοηθούν στην καταπολέμηση κάθε είδους απάτης και διαφθοράς, η χρήση τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο παρά τις όποιες αντιρρήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην οκταετία 2007-2015 έχει υπολογισθεί πως θα διαθέσει σχεδόν 2.5 δις ευρώ.

Πηγή: The New York Times