Ο Ουμπέρτο Λεάλ Γκαρσία, 38 ετών από το Μεξικό, είχε καταδικαστεί για βιασμό και φόνο μίας 16χρονης κοπέλας από το Σαν Αντόνιο, το 1994 και εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση, την Πέμπτη, στο Τέξας.
Νομικοί κύκλοι του Λευκού Οίκου διαφωνούσαν με την απόφαση μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάνοντας λόγο περί παραβίασης διεθνών νόμων και πιθανού υποβιβασμού των νομικών δικαιωμάτων όσων Αμερικανών ταξιδεύουν ή ζουν στο εξωτερικό.
Η θέση αυτή των συμβούλων του Ομπάμα βασίστηκε στο γεγονός πως ο Γκαρσία, σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 2004 που στήριξαν και τα Ηνωμένα Έθνη, υπήρξε ένας από τους πολλούς Μεξικανούς πολίτες που καταδικάστηκαν σε θάνατο από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο τους αφαίρεσε το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο. Όμως, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συνθήκη του ΟΗΕ η οποία ορίζει πως κάθε υπήκοος άλλης χώρας που καταδικάζεται έχει δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει βοήθεια από νομικό σύμβουλο.
Αν και η απόφαση του ΟΗΕ είχε γίνει δεκτή από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush, απερρίφθη από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που υποστήριξε πως μόνον το κογκρέσο θα είναι ικανό να αναθεωρήσει τις περιπτώσεις των όσων καταδικάζονται.
Σχετικό νομοσχέδιο έχει προταθεί ήδη από τον Ιούνιο, αλλά ακόμα δεν έχει ψηφισθεί και άρα δεν έχει ισχύ προς το παρόν.
Με απόφασή του την Πέμπτη, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε υπόμνημα του δικηγόρου Ντόναλντ Βερίλι Τζούνιορ για αναστολή της εκτέλεσης του Γκαρσία μέχρι και την ψηφοφορία από τη Γερουσία του σχετικού νομοσχεδίου. Επίσης, ο Βερίλι είπε πως η εκτέλεση του Γκαρσία θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις ΗΠΑ, σε διεθνές επίπεδο.
Ο Γκαρσία ήταν ο έβδομος κρατούμενος που εκτελέστηκε στο Τέξας, το 2011.
Πηγή: Huffington Post