p

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ποιος θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα στην «επιλεκτική χρεοκοπία»

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα για το ελληνικό δημόσιο σε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ούτως ώστε από την πλευρά της η.....
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ιδιωτικών τραπεζών, στο σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναμένεται να εκληφθεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Η επιλεκτική χρεοκοπία θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο», είπε μία από αυτές τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Εάν τα μέτρα με τα οποία συμμετέχουν οι ιδιώτες στο νέο δανεισμό, μειώσουν το ελληνικό χρέος, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να βγουν γρήγορα εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης από την κατηγορία "επιλεκτική χρεοκοπία".

Αλλά κατά το χρονικό αυτό διάστημα η ΕΚΤ --θεωρητικά-- δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σήμερα με ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ, κυρίως χάρη στις εγγυήσεις με τη μορφή ελληνικών ομολόγων. Κινδυνεύουν να αναγκαστούν αυτές να προβούν σε στάση πληρωμών, ελλείψει υποστήριξης από την ΕΚΤ.

Σε περίπτωση "επιλεκτικής χρεοκοπίας" που θα διαρκούσε μερικές ημέρες, ένας από τους διπλωμάτες υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν ως εγγυήσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποκαλύφτηκε το προσχέδιο για την λύση του ελληνικού ζητήματος

Δημοσιεύτηκε το προσχέδιο της λύσης που προτείνεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF, θα επιμηκυνθεί από τα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη, ενώ τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερο επιτόκιο 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για την υλοποίηση ενός "Σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει εκδηλώσει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω σειράς επιλογών (ανταλλαγή χρέους, μετακύλιση και επαναγορά) με όρους δανεισμού αντίστοιχους με αυτούς της στήριξης από τους δημόσιους φορείς και με εξασφαλίσεις», ανέφερε επίσης το προσχέδιο.

Στο προσχέδιο προβλέπεται ακόμη να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

«Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο (Ευρωπαϊκός) Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει απευθείας ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από επενδυτές στη λεγόμενη "δευτερογενή" αγορά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν ιδιαιτέρως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τίτλους που έχει υποτιμηθεί η αξία τους.

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας).

Η επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για την Ελλάδα είναι πλέον προφανές ότι αποτελεί μέρος της λύσης η οποία έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, μετά τις μαραθώνιες χτεσινοβραδινές συζητήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Αυτό θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα. Η συνάντηση της ευρωζώνης αφορά άλλο ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μπόρεσαν να συγκλίνουν όσον αφορά τις απόψεις τους, αυτό καθιστά ασφαλώς την διαδικασία λήψης αποφάσεων ευκολότερη», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η επαναγορά ελληνικού χρέους είναι μία από τις πιο βασικές προτάσεις που εξετάζονται αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς μάλλον να προκληθεί η υποβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».