p

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το νέο σχέδιο «Μάρσαλ» και το ενδιαφέρον για αμερικάνικες επενδύσεις σε ενέργεια και τουρισμό

Στο κείμενο της απόφασης για την Ελλάδα, μετά την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, αναφέρονταν χωρίς πολλές λεπτομέρειες η πρόθεση της ΕΕ για ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για την ελληνική οικονομία που θα έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη....


Μέχρι στιγμής αυτό που είναι γνωστό σχετικά με αυτό το νέο σχέδιο είναι ότι περιλαμβάνει την αξιοποίηση των περίπου 15 δις. ευρώ που απομένουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ότι στοχεύει στην ενεργοποίηση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δημόσιων και ιδιωτικών για επενδύσεις μεταξύ άλλων στον τουρισμό και την ενέργεια.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αναφορά στο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» από τις ΗΠΑ.

Ευ. Βενιζέλος: «Έχουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα»

Ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για την Ελλάδα στην ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics στις ΗΠΑ με θέμα «Η Ελληνική κρίση χρέους: Προοπτικές και ευκαιρίες».

Ο κ. Βενιζέλος, διατύπωσε την άποψη ότι τώρα έχουμε ένα νέο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους τομείς που υπάρχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ακίνητα. Παράλληλα τόνισε ότι ένα αρχικό ποσό 20 δις. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με την συνδρομή της Κομισιόν, των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και την Ευρωπαϊκής Τράπεζες Επενδύσεων.

«Αυτό είναι ένα σχέδιο που συζητήσαμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ , με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και με τον υπουργό Οικονομίας Τίμοθι Γκάιντερ. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες τομείς όπως η ενέργεια , ο τουρισμός και το real estate σε αυτό το πλάνο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην χθεσινή του ομιλία.

Τι περιλάμβανε το πρώτο «σχέδιο Μάρσαλ»

Το πρώτο σχέδιο «Μάρσαλ» δρομολογήθηκε από τις ΗΠΑ μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου , στην προσπάθεια τους να περιορίσουν την Σοβιετική επιρροή στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν με τον υπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ αποφασίζουν το 1947 να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ την ανάκαμψη της Ευρώπης. Με το σχέδιο Μάρσαλ (επισήμως γνωστό ως Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης) δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη πάνω από 13 δισ. δολάρια.

Επίσης διαγράφηκε το προπολεμικό γαλλικό χρέος και λίγα χρόνια αργότερα μέρος και του γερμανικού.

Συνολικά 16 κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) συμμετείχαν στο σχέδιο Μάρσαλ.

Την περίοδο 1948-1949 το πρώτο πακέτο ελληνικής ενίσχυσης φτάνει τα 175 εκατ. δολάρια. Συνολικά από το 1948 μέχρι και το 1951 η χώρα μας παίρνει 366 εκατ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη ενίσχυση δόθηκε στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της εποχής όπως η Γαλλία που έλαβε περίπου δύο δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο που πήρε πάνω από 3 δισ. δολάρια.