Έπειτα από την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδίου για να επιτευχθεί συναίνεση ή έστω μερική συμφωνία με τη ΝΔ στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναζητεί νέα πεδία συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της παιδείας και της αντιμετώπισης των φαινομένων βίας.
Την ώρα που η νέα διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο επίτροπος επί των οικονομικών Όλι Ρεν επανέρχονται στις πιέσεις τους για στήριξη στο πακέτο των σκληρών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, θέτοντας, μάλιστα, τη συναίνεση ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τα τελευταία επεισόδια εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωνε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των θεσμών και την αποτροπή των φαινομένων βίας.
«Είναι καθήκον όλων να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα και την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Παπανδρέου, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Χωρίς, ωστόσο, να κάνει καμία αυτοκριτική για τους «Αγανακτισμένους» και τη σκληρή λιτότητα, ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι την πρόταση της διακομματικής επιτροπής και μίλησε γενικά για «φαινόμενα ανασφάλειας που δημιουργούνται πάντα από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις».
Η κίνηση του πρωθυπουργού, η οποία στον βασικό σχολιασμό της Ιπποκράτους χαρακτηρίζεται ως «πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ευνομίας» υπηρετεί το στόχο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης εκτός του πεδίου της οικονομίας, όπου οι όποιες προσπάθειες απέτυχαν. Και όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης, ουδείς μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή σε μία τέτοια επιτροπή που θα συζητήσει ένα θέμα που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα.
Η αντιπολίτευση, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς στελέχη όλων των κομμάτων συμφωνούν στο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον της σε γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος. Ήδη, όλα τα κόμματα έχουν καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα αυτά, αν και κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ως μοναδικό στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα θέματα της οικονομίας και τα νέα μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, πάντως, και πάλι ανοιχτός σε όλους όσοι θέλουν «να βάλουν πλάτη» αλλά επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θα προχωρήσει, ακόμη και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την αντιπολίτευση.
ΝΔ και ΚΚΕ έχουν ήδη αρνηθεί κάθε συζήτηση για το νέο φορολογικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραπέμπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ ο Περισσός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προσέλθει σε έναν διάλογο που μόνο στόχο έχει να νομιμοποιηθεί η άγρια φορολόγηση των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Γ. Καρατζαφέρης και Ντ. Μπακογιάννη επανήλθαν στα περί οικουμενικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να εκτιμά, μάλιστα, ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Και η παιδεία στο «παιχνίδι»
Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνει η ΝΔ για μία σειρά από κομβικά σημεία του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Άννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων που τα δυο κόμματα συγκλίνουν.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ και θιασώτης της συνεννόησης Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «μακροπρόθεσμη στρατηγική στην παιδεία», ώστε να μην αλλάζουν οι νόμοι από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ωστόσο, επέμεινε στις αντιρρήσεις του κόμματός του για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
Η ΝΔ, υιοθετώντας τη θέση των πρυτάνεων για πίστωση χρόνου, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις και της πανεπιστημιακής κοινότητας, διαφωνεί με τις προβλέψεις για τη διοίκηση των Πανεπιστημίων, την επιλεκτική τριετή φοίτηση, τον νέο τρόπο προμήθειας των συγγραμμάτων αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, την κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων αλλά και τη «μεσοβέζικη», όπως τη χαρακτηρίζει, λύση που προτείνει το υπουργείο για το άσυλο.
Στο κλίμα της σύμπνοιας με τις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επικαλούμενος, μάλιστα, το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για δραστικές μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν συντεχνίες και βολεμένους εντός και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, και σε αυτόν τον τομέα δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη αναθεώρηση και στην αποχώρησή του από τη βουλή, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 16 για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
real.gr